• Slider Image
  • Slider Image
  • Slider Image

Als tuinontwerper doet het mij bijzonder goed dat de erfaanleg van onze boerderijtuin begonnen is. Een heuse transformatie van betonnen plaats tot weelderige tuin. Dit wordt een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS. 

Het erf bestaat uit een kleine voortuin, een 40 meter lange oprit tussen de bebouwing en een breder erf aan de achterzijde dat overloopt in een kleine weide. tuinontwerp boerderij tuinarchitectuur

Het voorste gedeelte van het erf is ongeveer zes meter breed. Hieraan grenzen drie vakantiewoningen, DE WIEDE. Deze vakantiewoningen bevinden zich in het voormalige woonhuis van de boerderij. Het middelste gedeelte is ongeveer tien meter breed en gelegen tussen de tot woonhuis verbouwde stallen en schuren. Over de gehele lengte heb ik gekozen voor groenstrookplaten om twee redenen. Ten eerste dient het erf incidenteel toegankelijk te zijn voor een vrachtwagen. Ten tweede wil ik natuurlijk zo min mogelijk bestrating!

Beplanting

Betonnen groenstrookplaten hebben het uiterlijk van veestalroosters. Daardoor refereren ze aan de voormalige agrarische bedrijvigheid. De roosters laat ik begroeien met o.a. madeliefjes en diverse soorten klaver. Voor deuren komen paadjes van oude kasseien of rood genuanceerde klinkers. Bij de vakantiewoningen worden terrasjes van grind aangelegd. Voor de schuur komt, om praktische redenen, ook een gedeelte voorzien van grind. Daardoor wordt de bereikbaarheid van de schuur verbetert. Hier en daar mag beplanting in het grind groeien. Alle plantvakken worden voorzien van vaste planten en siergrassen. Leibomen, klimplanten en heesters maken de beplanting compleet.

tuinontwerp moderne woning tuinarchitectuur

Natuurbeleving

De gehele achtergevel van de voormalige stal bestaat uit een glazen pui. Daardoor hebben we vanuit het woonhuis fantastisch uitzicht over het Roerdal. Dit natuurgebied valt onder Natura2000 beheergebied. Zodoende zijn wij er zeker van dat dit gebied onbebouwd blijft. De betonplaten die achter de woning komen te liggen vormen mijns inziens een sterke overgang van het industrieel aandoende interieur met betonvloer naar de natuurlijke omgeving. De betonplaten zijn 1x2m2 groot en worden gelegd met 5 cm tussenruimte. Deze brede voegen laat ik begroeien met o.a. mossen waardoor het minder versteend oogt.

Het grindpad leidt naar de achtergelegen weide met moestuin. Dit pad volgt de meander van de Roer waar wij op uitkijken. Over natuurbeleving gesproken…

Uitvoering

Het grondwerk ten behoeve van de erfaanleg van onze boerderijtuin is zeer zorgvuldig uitgevoerd door de firma Bloem Civieltechniek. Het erf werd 40 cm diep afgegraven. Dit was noodzakelijk om puinresten uit het verleden te verwijderen en plaats te maken voor goede tuingrond ten behoeve van de gewenste beplanting. 

De erfaanleg van DE WIEDE kun je volgen op deze website. Wil je meer weten over erfaanleg van een boerderijtuin? Of wil je een ontwerp laten maken? Neem dan contact op voor NATUUR BIJ HUIS.

BERICHT DELEN