• Slider Image
  • Slider Image
  • Slider Image

De erfaanleg is in volle gang. Na de nodige grondwerkzaamheden begint het erf zijn definitieve vorm te krijgen. Geweldig om mijn eigen tuin gerealiseerd te zien worden! Mijn vorige tuinen heb ik zelf aangelegd maar dit erf vraagt om een andere aanpak. 

Mijn opdrachtgevers weten het al jaren. Ik zie er op toe dat het tuinontwerp wordt uitgevoerd zoals het bedoeld is. Dat is een gezamenlijk belang. Voor de opdrachtgever een droomtuin en voor mij een mooie referentie. En dat moet mijn eigen tuin natuurlijk ook worden! 

Erfverharding beperkt tot het noodzakelijke

120 m2 groenstrookplaten, 40 m2 betonplaten, 10 m2 oude klinkers en 45,5 m2 schitterende gesorteerde kasseien. Je zou het niet zeggen maar de erfverharding is toch echt beperkt tot het noodzakelijke. Zo, liggend langs de weg, lijkt het wel heel erg veel maar het is ook voor een flink erf.

Waar gewerkt wordt gaat wel eens wat mis… Helaas zijn de geleverde betonplaten voorzien van hijsogen. En de zijkanten had ik ook mooi strak, egaal van uiterlijk verwacht. “Zo heb je ze besteld” vertelde de uitvoerder mij. Maar uit e-mail blijkt dat ik echt betonplaten zonder hijsogen heb besteld. De inkoper heeft mij zelfs foto’s doorgestuurd ter goedkeuring.

Grondkwaliteit

De volgende dag word de eerste van vijf volle vrachten grond geleverd. De grond is van erbarmelijke kwaliteit. De volgende vracht komt ook niet door de kwaliteitscontrole heen. Van de gevraagde certificering is geen spoor te bekennen. Leerpunt: Zeg vooraf tegen de uitvoerder dat je de vrachtbrief ook daadwerkelijk wilt zien voordat gelost wordt. Dan weten ze dat je het serieus meent.

De derde levering grond is wel afkomstig van een gecertificeerd bedrijf, Den Ouden. Zou het dan toch goed komen met de erfaanleg?

“Nu heb jij je RAG-gecertificeerde grond. Zullen we de hijsogen dan maar zo laten? Daar kun je LED lampjes inzetten. Of Afrikaantjes.” Ik twijfelde, niet alleen aan de Afrikaantjes.

Ik houd vol dat ik het grondcertificaat wil zien. Wat grond betreft doe ik geen concessies, dit is de voedingsbodem voor de beplanting. De uitvoerder stuurt erop aan dat er doorgewerkt wordt. Tijd is geld. Twee vrachten grond worden gestort en de betonplaten worden gelegd. Dit loopt niet lekker. Ik ben al bereid om de betonplaten met hijsogen te aanvaarden mits de grond van de gevraagde kwaliteit is. Na aandringen krijg ik eindelijk een vrachtbrief te zien. Weer ontbreken de certificaten! 

Ik kom het vaak tegen in de praktijk dat gebreken in het werk worden geaccepteerd door compassie met de uitvoerder. Compassie is een kwaliteit maar ook een valkuil.

Den Ouden Bomengrond BRL

Ik bel hierover met de firma Den Ouden. De aannemer heeft blijkbaar niet gecalculeerd met RAG-gecertificeerde grond. Daarom hebben ze, nadat ik twee vrachten teelaarde van niet gecertificeerde bedrijven heb afgekeurd, als alternatief, ‘gewone BRL’ grond aangevoerd. Ook goede grond maar minder geschikt voor de gewenste toepassing. Ik wil de grond humusrijk en zo onkruidvrij mogelijk en aangezien de ‘gewone BRL’ verreikt is met compost afkomstig uit groene containers is de kans groter dat daar toch ongewenste onkruiden inzitten. Na de telefonische spoedcursus over de verschillende producten, ben ik akkoord gegaan met ‘Bomengrond BRL’. Kwalitatief goede maar niet RAG-gecertificeerde grond. Een aanvaardbaar goedkoper alternatief waarmee ik de aannemer tegemoet kom in de miscalculatie.

Betonplaten met hijsogen

Het is helemaal niet fijn als je op je strepen moet staan omdat er zoveel fouten worden gemaakt. De projectleider, die zich er intussen mee is gaan bemoeien, vertelt terloops dat de betonplaten met hijsogen verkeerd geleverd zijn door de betonfabriek. De aannemer heeft wel de goede platen besteld.

Het is op slag gedaan met mijn compassie! Moet ik hijsogen aanvaarden omdat de uitvoerder dit niet gecontroleerd heeft? Waarom hebben ze dit niet eerder geregeld met de betonfabriek? Ze bieden mij €400,00 korting aan omdat de betonplaten al gelegd zijn. Maar dat is toch niet mijn risico?! Ik wil mijn goede grond en egale betonplaten! Uitvoerder en projectleider zijn niet blij maar na tussenkomst van de bedrijfsleider worden de fouten netjes hersteld. 

Gelukkig wordt het wel erg mooi! En dat terwijl beplanting nog ontbreekt.

Heb je ook een eigen erf? Weet je niet waar je moet beginnen met de erfaanleg? Laat eerst een tuinontwerp maken. Neem contact op met Natuur bij huis!

Wil je weten hoe het verder gaat met mijn erfaanleg? Lees hier deel 3.

Like en volg  ook mijn Facebookpagina

BERICHT DELEN