• Slider Image
  • Slider Image
  • Slider Image

Erfaanleg Natuur bij huis (deel 2)

De erfaanleg is in volle gang. Na de nodige grondwerkzaamheden begint het erf zijn definitieve vorm te krijgen. Geweldig om mijn eigen tuinontwerp gerealiseerd te zien worden! Helemaal omdat het deze keer mijn eigen tuin betreft. Vorige eigen tuinen heb ik zelf aangelegd maar dit erf vraagt om een andere aanpak. En na een verbouwing van vier jaar vinden we het wel welletjes. Het is tijd om te genieten!

Mijn opdrachtgevers weten het al jaren. Ik zie erop toe dat het tuinontwerp wordt uitgevoerd zoals het bedoeld is. Dat is een gezamenlijk belang. Ik moet het hebben van geslaagde referentieprojecten. En dat moet mijn eigen tuin natuurlijk ook worden! Een mooie referentie voor mijzelf en voor de uitvoerende partij.

Erfverharding beperkt tot het noodzakelijke

120 m2 groenstrookplaten voor de oprit, 40 m2 betonplaten voor achter de woning en 45,5 m2 schitterende gesorteerde kasseien afkomstig van De Echte Kassei. Je zou het niet zeggen maar de erfverharding is toch echt beperkt tot het noodzakelijke. Zo, liggend langs de weg, lijkt het wel heel erg veel maar het is ook een flink erf gelukkig. 

Waar gewerkt wordt gaat wel eens wat mis… Helaas zijn de geleverde betonplaten voorzien van hijsogen. En de zijkanten had ik ook mooi strak, egaal van uiterlijk verwacht. “Zo heb je ze besteld” vertelde de uitvoerder mij, waarna ik aan mijzelf ging twijfelen. Maar uit e-mail blijkt dat ik echt betonplaten zonder hijsogen heb besteld. De inkoper heeft mij zelfs foto’s doorgestuurd ter goedkeuring.

Grondkwaliteit

De volgende dag werd ook de eerste van vijf volle vrachten grond geleverd. De grond was van erbarmelijke kwaliteit, de wagen kon direct terug. Een nieuwe vracht werd geleverd maar ook die moest ik helaas afkeuren. Van de gevraagde RAG-certificering was geen spoor te bekennen. 

Ik vind het heel erg vervelend voor de zeer vriendelijke hardwerkende mannen. De niet-gecertificeerde grond kan het gevolg zijn van miscommunicatie tussen mij, de calculator, de inkoper, de uitvoerder en de projectleider. Je kunt er nooit op vertrouwen dat alle mondeling en per e-mail gemaakte afspraken worden nagekomen. Zeg altijd vooraf dat je de vrachtbrief ook daadwerkelijk wilt zien voordat gelost wordt. Dan weten ze dat je het serieus meent.

Ik kom het vaak tegen in de praktijk dat gebreken in het werk worden geaccepteerd door compassie met de uitvoerder. Compassie is een kwaliteit maar ook een valkuil.

De derde levering grond arriveerde. Deze was wel afkomstig van gecertificeerd bedrijf Den Ouden. Zou het dan toch goed komen met de erfaanleg?

“Nu heb jij je RAG-gecertificeerde grond. Zullen we de hijsogen dan maar zo laten? Daar kun je LED lampjes inzetten. Of Afrikaantjes.” Ik twijfelde, niet alleen aan de Afrikaantjes.

Ik was al bereid om de betonplaten met hijsogen te aanvaarden. Mits ik zeker was van de grondkwaliteit. Maar de certificaten konden ze weer niet laten zien. En ook de gevraagde vrachtbrief konden ze niet overhandigen. De betonplaten waren intussen gelegd. De erfaanleg moest immers door!

Den Ouden Bomengrond BRL

Ik belde hierover met de firma Den Ouden. Bloem had blijkbaar niet gecalculeerd met RAG-gecertificeerde grond. Daarom hadden ze als alternatief veel goedkopere ‘gewone’ BRL grond laten leveren. Ook goede grond maar minder geschikt voor de gewenste toepassing. Ik wil de grond humusrijk en zo onkruidvrij mogelijk en aangezien de gewone BRL verreikt is met compost afkomstig uit groene containers is de kans groter dat daar toch ongewenste onkruiden inzitten. Na de telefonische spoedcursus over de verschillende producten, ben ik akkoord gegaan met Bomengrond BRL. Kwalitatief goede maar niet RAG-gecertificeerde grond. Een aanvaardbaar goedkoper alternatief waarmee ik Bloem tegemoet kom in de miscalculatie.

Betonplaten met hijsogen

Het is helemaal niet fijn als je zo op je strepen moet staan als er zoveel fouten worden gemaakt. De projectleider vertelde terloops dat de betonplaten met hijsogen verkeerd geleverd waren door de betonfabriek. Ik had het goed besteld en de aannemer ook. Waarom hadden ze de platen dan toch gelegd? Waarom hadden ze dit niet eerder geregeld met de betonfabriek? Moet ik nu hijsogen aanvaarden omdat ze de uitvoerder dit niet gecontroleerd heeft? Ze boden mij €400,00 korting aan omdat de betonplaten al gelegd waren. Maar dat was toch niet mijn risico?! Het is op slag gedaan met mijn compassie. Ik wil mijn goede grond en egale betonplaten!

Uitvoerder en projectleider waren niet blij maar na tussenkomst van de bedrijfsleider werden de fouten toch hersteld. 

De aanleg van de groenstrookplaten verloopt prima. Wat ben ik blij met het resultaat van de aanleg van mijn eigen erf! En dat terwijl beplanting nog ontbreekt.

Heb je ook een eigen erf? Weet je niet waar je moet beginnen met de erfaanleg? Laat eerst een tuinontwerp maken. Neem contact op met Natuur bij huis!

Wil je weten hoe het verder gaat met mijn erfaanleg? Like en volg dan ook mijn Facebookpagina

BERICHT DELEN