Het meest duurzame kantoor van de wereld!
In 2014 heeft 'Natuur bij Huis' deze ecologische bedrijfstuin ontworpen bij het BREEAM gecertificeerde kantoorpand van Geelen Couterflow in Haelen. Het toegepaste Prairiegarden® beplantingssysteem is onderhoudsarm en heeft een 'niet ontworpen' natuurlijke uitstraling doordat alle planten over de gehele oppervlakte door elkaar terugkomen. Tuinontwerp en beplantingsplan voor particulier en bedrijf in Limburg.  Ontwerp: www.natuurbijhuis.nl. Foto: oktober 2015 ©Iverna Zaalberg

Het meest duurzame kantoor ter wereld staat in Nederland

en de tuin is ontworpen door Natuur bij huis!

Trots ben ik dat ik de buitenruimte heb mogen ontwerpen bij dit ambitieuze project.  Enerzijds complimenteren de eenvoud en functionaliteit van de natuurtuin het gebouw. Anderzijds is er een duidelijke relatie tussen het gebouw, haar functie en de tuin, er is een gezonde werkomgeving gecreëerd.

Het nieuwe hoofdkantoor van droger- en koelerfabrikant Geelen Counterflow in Haelen is met een score van 99,94% volgens het internationale BREEAM certificeringssysteem het meest duurzame kantoor ter wereld!

 

April 2014 werd ik benaderd voor de inrichting van de buitenruimte bij een zeer duurzaam kantoor gelegen aan de Windmolenven te Haelen voor de firma Geelen Counterflow.  Een project met een hoge duurzaamheidsambitie  en een belangrijk streven:  BREEAM-certificering ‘outstanding’.  Men was op zoek naar ondersteuning bij de uitwerking van de tuininrichting rond het nieuwe kantoor en aan de overzijde van de weg.  Of ik contact wilde opnemen met de architecten Rob Wolfs en Ron Hochstenbach,  Architecten en Bouwmeesters. Tijdens onze kennismaking informeerde Rob mij over de ambities en het ontwerp. Het nieuwe kantoor (2 bouwlagen plus kelder) is gelegen naast bestaande productiehallen. De grond aan drie zijden van het gebouw diende als ‘natuurtuin’ te worden ingericht. Op het terrein aan de overzijde van de weg (braakliggend terrein) werd de nieuw te realiseren parkeerplaats met fietsenstalling gesitueerd. De zone rond parkeerplaats  en fietsenstalling diende eveneens ingericht te worden. Naast de ambitie van onze opdrachtgever Sander Geelen waren tevens vanuit de BREEAM- certificering bepaalde ecologische oplossingen gewenst waarvoor door een erkend ecoloog diverse natuurrapportages waren opgesteld.

De buitenruimte bestaat uit twee delen: de tuin rond het kantoor waarop vanaf de werkplekken goed zicht is en een deel aan de overzijde van de weg waar de parkeerplaats en fietsenstalling gesitueerd zijn. Storende factor was voor mij het slecht onderhouden vier meter brede plantsoen aan weerszijden van de weg. Mijn voorstel om deze stroken bij de tuin te betrekken werd goed ontvangen en de gemeente was bereid medewerking te verlenen. Daardoor kon ik aan beide zijden van de weg identieke beplanting toepassen en is de gewenste verbondenheid ontstaan tussen de tuin en de parkeerplaats. Je zou bij aankomst haast vergeten dat je op een industrieterrein bent aangekomen. Dat gevoel wordt versterkt door de groen ingerichte parkeerplaats.

BEPLANTING

Totaal oppervlak van de buitenruimte is 9600 m² waarvan 1370 m² rond het kantoor en 8230 m² gelegen aan de overzijde van de weg, bestaande uit o.a. parkeerplaats, poel en bloemenweide.

De beplanting bestaat voor 1100 m² uit Prairiebeplanting afkomstig van Kwekerij Lageschaar. 4500 m² is ingezaaid met inheems bloemenmengsel, een bijenmengsel met vaste soorten van Cruydt Hoeck. En 473 m² bestaat uit autochtoon bosplantsoen dat onder andere dient ter geleiding van vleermuizen.

De beplanting van Lageschaar is duurzaam gekweekt, voorzien van milieukeur en oogt niet gecultiveerd maar heel natuurlijk. Ik heb gekozen voor een mengsel van 56 soorten vaste planten en siergrassen met een hoge natuurwaarde. Het Prairie beplantingssysteem is bovendien onderhoudsarm, het wordt in het vroege voorjaar gemaaid. In de tuin staan naast meerstammige Cornus mas en Amelanchier lamarckii ook Malus Everest om de achtergelegen bedrijfsloods aan het zicht te onttrekken.

Er ligt, naar wens van de opdrachtgever, een functioneel pad langs de gevel en de entree is ruim gehouden. Een wandelpad van 100% betongranulaat voert door de beplanting en nodigt uit voor een lunchwandeling.  De achtertuin is slechts 5,70m diep maar die ruimte krijgt door het slingerende pad een hele andere werking. Het is mogelijk met ongeveer 15 man buiten te vergaderen. Langs de erfgrens staan kastanje boomstammen in diverse maten afgewisseld met een tuun (wilgenvlechtscherm). In de tuin staan drie insectenhotels. De bewoners helpen bij de biologische bestrijding van de in de tuin minder gewenste dieren.

Duurzame kantoortuin.
Het meest duurzame kantoor van de wereld!
In 2014 heeft 'Natuur bij Huis' deze ecologische bedrijfstuin ontworpen bij het BREEAM gecertificeerde kantoorpand van Geelen Couterflow in Haelen. Het toegepaste Prairiegarden® beplantingssysteem is onderhoudsarm en heeft een 'niet ontworpen' natuurlijke uitstraling doordat alle planten over de gehele oppervlakte door elkaar terugkomen. Kastanje boomstammen worden langs de erfgrens afgewisseld met een tuun, wilgentenenvlechtscherm. Tuinontwerp en beplantingsplan voor particulier en bedrijf in Limburg.  Ontwerp: www.natuurbijhuis.nl. Foto: oktober 2015 ©Iverna ZaalbergHet meest duurzame kantoor van de wereld!
In 2014 heeft 'Natuur bij Huis' deze ecologische bedrijfstuin ontworpen bij het BREEAM gecertificeerde kantoorpand van Geelen Couterflow in Haelen. Het toegepaste Prairiegarden® beplantingssysteem is onderhoudsarm en heeft een 'niet ontworpen' natuurlijke uitstraling doordat alle planten over de gehele oppervlakte door elkaar terugkomen. Tuinontwerp en beplantingsplan voor particulier en bedrijf in Limburg.  Ontwerp: www.natuurbijhuis.nl. Foto: augustus 2015 ©Iverna ZaalbergHet meest duurzame kantoor van de wereld!
In 2014 heeft 'Natuur bij Huis' deze ecologische bedrijfstuin ontworpen bij het BREEAM gecertificeerde kantoorpand van Geelen Couterflow in Haelen. Insecten hotel naar ontwerp Natuur bij Huis. Tuinontwerp en beplantingsplan voor particulier en bedrijf in Limburg.  Ontwerp: www.natuurbijhuis.nl. Foto: ©Iverna ZaalbergRepresdentatieve entree kantoor. Het meest duurzame kantoor van de wereld!
In 2014 heeft 'Natuur bij Huis' deze ecologische bedrijfstuin ontworpen bij het BREEAM gecertificeerde kantoorpand van Geelen Couterflow in Haelen. Tuinontwerp en beplantingsplan voor particulier en bedrijf in Limburg.  Ontwerp: www.natuurbijhuis.nl. Foto:  ©Iverna Zaalberg

Meer informatie of ook zo’n mooi stukje ‘Natuur bij Huis’ of bedrijf?

Bel 06-13970863 of stuur een e-mail naar info@natuurbijhuis.nl.

Tuinontwerp Haelen Geelen Counterflow natuur bij huis Limburg
Ecologische bedrijfstuin, duurzaam kantoor

UITGANGSPUNTEN

Onderdeel van de beoordelingsrichtlijnen, die voor het behalen van het BREEAM-certificaat worden gehanteerd, op het gebied van Landgebruik en Ecologie zijn o.a.:

· het creëren van ecologische meerwaarde

· het gebruik van duurzame materialen

· het treffen van inrichtingsmaatregelen ten behoeve van het duurzaam medegebruik van plant- en diersoorten. 

De natuurrapportage, waarin alle relevante ecologische informatie rond het bouwproject zijn vastgelegd, diende als uitgangspunt voor het ontwerp.

duurzaam kantoor en bedrijfstuin, tiuinontwerp ecologische natuurtuin prairiegarden Limburg. Natuur bij huis.

NATUUR BIJ HUIS

 Iverna Zaalberg

Wiedestraat 9

6077NV LEROP (Limburg)

 

TEL 06 13 97 08 63

ING NL88 INGB 0005 9497 74

KVK 51273527 

BTW NL192241503B01

 

 

 

Natuur bij Huis is lid van

de TOG (Tuin Ontwerpers Groep)

en Vakgroep Wilde Weelde,

een netwerk van vakmensen

die milieubewust werken vanuit

een ecologische visie.

Groene parkeerplaats industrieterrein ingezaaid met inheems bloemenmengsel.
In 2014 heeft 'Natuur bij Huis' deze ecologische bedrijfstuin ontworpen bij het BREEAM gecertificeerde kantoorpand van Geelen Couterflow in Haelen. Het toegepaste Prairiegarden® beplantingssysteem is onderhoudsarm en heeft een 'niet ontworpen' natuurlijke uitstraling doordat alle planten over de gehele oppervlakte door elkaar terugkomen. Tuinontwerp en beplantingsplan voor particulier en bedrijf in Limburg.  Ontwerp: www.natuurbijhuis.nl. Foto: oktober 2015 ©Iverna ZaalbergResultaa groenstroken industrieterrein betrekken bij bedrijfstuin.
In 2014 heeft 'Natuur bij Huis' deze ecologische bedrijfstuin ontworpen bij het BREEAM gecertificeerde kantoorpand van Geelen Couterflow in Haelen. Het toegepaste Prairiegarden® beplantingssysteem is onderhoudsarm en heeft een 'niet ontworpen' natuurlijke uitstraling doordat alle planten over de gehele oppervlakte door elkaar terugkomen. Tuinontwerp en beplantingsplan voor particulier en bedrijf in Limburg.  Ontwerp: www.natuurbijhuis.nl. Foto: oktober 2015 ©Iverna ZaalbergAfbeeldingsresultaat voor instagram icon

Home

Werkwijze

Principes

Voorbeelden

Beplanting

Publicaties

Home

Werkwijze

Principes

Voorbeelden

Beplanting

Publicaties