Sfeer en stijl van de tuin worden door de keuze van de planten versterkt of zelfs bepaald. Daarom wordt het type beplanting al tijdens de schetsfase ingevuld. Beeldbepalende bomen, hagen en heesters krijgen een plek. Waar komen vaste planten en siergrassen het best tot hun recht? Namen van de soorten die passen bij de omstandigheden, denk aan grondsoort/zon/schaduw, worden later ingevuld. Het is belangrijk een mix van inheemse en uitheemse plantensoorten te kiezen om een lange bloeitijd te garanderen. Dat komt bijen, vlinders en andere insecten ten goede. De planten leveren het voedsel (nectar, stuifmeel, bessen, zaden en noten) voor de dieren die hier van nature voorkomen. Ook wordt gelet op de aanvullende natuurwaarde, denk hierbij aan nestplaatsen en schuilmogelijkheden. Het toepassen van eetbare en nuttige planten in de tuin is eveneens een belangrijk streven. Fruit, groenten en kruiden spelen vaak een rol in een beplantingsplan van ‘Natuur bij Huis’. Maar ook een ‘Border als een Boeket’ op kleur en hoogte kunt u in de ontwerpen aantreffen. Hierbij wordt rekening gehouden met groeiwijze, bloeitijd, bloemkleur, bladvorm, -kleur en winterbeeld.

Natuur bij huis

beplanting

Prairie beplanting in de door 'Natuur bij Huis' ontworpen ecologische bedrijfstuin bij het BREEAM gecertificeerde kantoorpand van Geelen Couterflow in Haelen. 
Ontwerp: www.natuurbijhuis.nl 
Foto: augustus 2015 
©Iverna ZaalbergFoto: augustus 2015 ©Iverna Zaalberg 
Ontwerp: www.natuurbijhuis.nl 2014 Tuinontwerp en beplantingsplan Limburg.
Ommuurde stadstuin. In dit tuinontwerp is de bestrating (Scoria Bricks) beperkt tot het noodzakelijke zodat zoveel mogelijk ruimte overblijft voor natuurbeleving. 
Voorjaar 2016 verschijnt een bijzonder tuinboek waarin de meerwaarde van een goed tuinontwerp te zien zal zijn. Deze door ‘Natuur bij Huis’ ontworpen stadstuin in Roermond is één van de 30 geselecteerde deelnemende tuinen! 
tuinontwerper limburg iverna zaalberg tuinvormgeving

 

‘Natuur bij Huis’ is een initiatief van tuinontwerper Iverna Zaalberg

bedoeld om de natuurbeleving bij huis te vergroten.

TUINONTWERP | BEPLANTINGSPLAN | TUINAANLEG | HOVENIER

Vragen?   Bel 06-13970863 of stuur een e-mail naar info@natuurbijhuis.nl

Iverna Zaalberg, Natuur bij huis, tuinontwerper Limburg, dutch gardendesigner.Beplanting ontwerp, natuurlijk rond zwemviijver, plantencombinatie siergrassen en vaste planten, schapenrasterhekwerk, raster hekwerk, frans hekwerk.
Ontwerp: Natuur bij huis 2015.
Foto: Iverna Zaalberg.

In antwoord op de vraag naar onderhoudsvriendelijke tuinen adviseert ‘Natuur bij Huis’ onderhouds-vriendelijke beplanting want een onderhouds-vriendelijke tuin kan wel degelijk groen zijn! Er zijn veel interessante soorten die weinig onderhoud vragen. Door het gebruik van zodenvormende bodembedekkers krijgt onkruid binnen een paar jaar nagenoeg geen kans meer. Toepassing van het onderhoudsvriendelijke beplantingssysteem Prairie Garden® behoort ook tot de mogelijkheden, daarbij ontstaat een natuurlijk evenwicht  tussen sterke vaste planten en siergrassen. De grote verscheidenheid trekt veel bijen, vlinders en andere insecten aan; de tuin heeft een grote biodiversiteit en een niet ontworpen, natuurlijke uitstraling.

NATUUR BIJ HUIS

 Iverna Zaalberg

Wiedestraat 9

6077NV LEROP (Limburg)

 

TEL 06 13 97 08 63

ING NL88 INGB 0005 9497 74

KVK 51273527 

BTW NL192241503B01

 

 

 

Natuur bij Huis is lid van

de TOG (Tuin Ontwerpers Groep)

en Vakgroep Wilde Weelde,

een netwerk van vakmensen

die milieubewust werken vanuit

een ecologische visie.

Afbeeldingsresultaat voor instagram icon

Home

Werkwijze

Principes

Voorbeelden

Beplanting

Publicaties

Home

Werkwijze

Principes

Voorbeelden

Beplanting

Publicaties