• Slider Image
  • Slider Image
  • Slider Image

Aanleg eigen erf (deel 1)

Als tuinontwerper doet het mij bijzonder goed dat de aanleg van ons eigen erf begonnen is. Een transformatie van betonnen plaats tot weelderige tuin, een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS. 

Het erf bestaat uit een kleine voortuin, een 40 meter lange oprit tussen de bebouwing en een breder erf aan de achterzijde dat overloopt in een kleine weide. tuinontwerp boerderij tuinarchitectuur

Het voorste gedeelte van het erf is ongeveer zes meter breed. Hieraan grenzen drie vakantiewoningen, DE WIEDE, die zich in het voormalige woonhuis bevinden. Het middelste gedeelte is ongeveer tien meter breed en is gelegen tussen de tot woonhuis verbouwde stallen en schuren. Over de gehele lengte heb ik gekozen voor groenstrookplaten om twee redenen. Ten eerste dient het erf incidenteel toegankelijk te zijn voor een vrachtwagen. Ten tweede wil ik natuurlijk zo min mogelijk bestrating!

Beplanting

Betonnen groenstrookplaten hebben het uiterlijk van veestalroosters en refereren daardoor aan de voormalige agrarische bedrijvigheid. De roosters laat ik begroeien met o.a. madeliefjes en diverse soorten klaver. Naar de deuren komen paadjes van oude kasseien of rood genuanceerde klinkers. Bij de vakantiewoningen worden terrasjes van grind aangelegd. Voor de schuur wordt om praktische redenen ook een gedeelte voorzien van grind waardoor de bereikbaarheid van de schuur verbetert. Maar daar laat ik hier en daar wel beplanting in groeien. Alle plantvakken worden voorzien van vaste planten en siergrassen. Leibomen, klimplanten en heesters maken de beplanting compleet.

tuinontwerp moderne woning tuinarchitectuur

Natuurbeleving

Dankzij de grote glazen achterpui hebben we vanuit het woonhuis fantastisch uitzicht over het Roerdal dat valt onder Natura2000 beheergebied. De betonplaten die hier komen (1x2m, 5 cm tussenruimte) vormen mijns inziens een sterke overgang van de tot woonhuis verbouwde stallen naar de natuurlijke omgeving. Het grindpad volgt de meander van de Roer waar wij op uitkijken. Over natuurbeleving gesproken…

SCROLL naar beneden voor foto’s van de situatie bij aanvang van de aanleg. De vier jaar durende verbouwing heeft zijn sporen nagelaten.

Het grondwerk is zeer zorgvuldig uitgevoerd door de firma Bloem Civieltechniek. Het erf werd 40 cm diep afgegraven. Dit was noodzakelijk om puinresten uit het verleden te verwijderen en plaats te maken voor goede tuingrond ten behoeve van de gewenste beplanting. 

BERICHT DELEN