DAK– BINNENTUIN 255 M2

SCROLL naar beneden voor de projectomschrijving.

PROJECTOMSCHRIJVING

Aan de Akkertstraat in de Schrijversbuurt te Eindhoven werd een voormalig schoolgebouw omgebouwd en uitgebreid tot een wooncomplex met 21 levensloopbestendige appartementen voor 45-plussers. Een CPO-project van KilimanjaroWonen en MAG Architecten.

Deze daktuin is centraal gelegen in het complex op de parkeergarage. Vijf woningen hebben direct toegang tot de tuin. Ook bereikt men van hieruit het trappenhuis met de lift, de galerij, de fietsenberging en de gezamenlijk ruimte waar men ook graag buiten zit. Met het oog op de toekomst diende de tuin rolstoel- en rollatorvriendelijk te worden ingericht.
Het is voor mij als ontwerper belangrijk dat ik de opdrachtgever een ontwerp presenteer dat binnen budget gerealiseerd kan worden. Budget werd echter niet genoemd, men wilde in eerste instantie een idee krijgen wat er mogelijk zou zijn. Om de kosten inzichtelijk te maken heb ik daktuinenspecialist Bram Legierse van Jonkers Daktuinen gevraagd een offerte te maken op basis van het schetsontwerp.

Het schetsontwerp en de de keurig inzichtelijke offerte van Jonkers werden enthousiast ontvangen. Maar helaas bleek dit alles ver boven budget dat ons toen kenbaar werd gemaakt. Door de borderranden te verlagen en hardhout te vervangen door Cortenstaal zijn we erin geslaagd om een binnen budget realiseerbaar plan te presenteren, zonder afbreuk te doen aan het ontwerp.

Met de kleurstelling van de beplanting zocht ik aansluiting bij de borderranden. Ik koos bijvoorbeeld voor enkele oranje bloeiende planten en siergrassen met oranjebruin tinten, zoals Carex testacea 'Prairie Fire' en de Panicum virgatum 'Rotstrahlbusch', Dryopteris erythrosora, Epimedium pubigerum 'Oranjekönigin', Hemerocallis 'Rajah' en Geum 'Totally Tangerine'.
De meerstammige Gleditsia triacanthos f. inermis en drie Amelanchier lamarkii hebben een vrij transparante kroon waardoor ze niet veel schaduw veroorzaken in deze geheel ommuurde tuin maar op den duur wel enige privacy bieden en de akoestiek ten goede komen.

Ontwerp: Iverna Zaalberg - Natuur bij huis
Aanleg: Jonkers Daktuinen - Venlo 10-2016
Locatie: CPO De Schrijver Eindhoven