GEZAMENLIJKE TUIN 500m2

 

 

PROJECTOMSCHRIJVING

Aan de Akkertstraat in de Schrijversbuurt te Eindhoven werd een voormalig schoolgebouw omgebouwd en uitgebreid tot een wooncomplex met 21 levensloopbestendige appartementen voor 45-plussers. Na het inrichten van de daktuin mocht ik het voormalige schoolplein omvormen tot een tuin waar bewoners zelf aan de slag kunnen.

In het ontwerp is ruimte om elkaar te ontmoeten, gezamenlijk te eten, een verjaardag te vieren en om te tuinieren in groente- en kruidentuin. Voor het plaatsen van diverse fruitbomen is rekening gehouden met de bronboringen en leidingwerk ten behoeve van aardwarmte. De stoeptegels, een aantal fietsenrekken en banken worden hergebruikt. De kruidentuin is ingezaaid met eenjarigen (2016). Vanwege budgettaire beperkingen wordt in een later stadium vaste beplanting aangebracht.

'De Schrijver' heeft een mooie plek gekregen naast de entree, omringd door vlinderstruiken. Dit beeld is gemaakt door één van de bewoners, kunstenaar Jan Harten. Langs het gazon staat een 5 meter lange bank die tevens dienst doet als insectenhotel. Deze bank hebben we samen met bewoners gebouwd. Onder het motto 'wat doe je in een gezamenlijke tuin... samenwerken!'

Veel bewoners van 'De Schrijver' hebben een huis met tuin verruild voor een levensloopbestendig appartement. Deze voortuin voorziet in de behoefte om nog zelf te kunnen tuinieren. Voordeel van de bijna parkachtige organische vormgeving is dat die zijn charme behoudt wanneer bewoners in de toekomst onverhoopt minder actief tuinieren.

Ontwerp: Iverna Zaalberg - Natuur bij Huis
Aanleg: Rene Pasman De Mildert Tuinen winter 2016/2017
Locatie: CPO De Schrijver Eindhoven

Voor het vormgeven van een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS