‘GREEN DREAM’ ecological company garden 9600m2

ELCA TREND AWARD 2018 – WINNAAR

“Een fantastisch voorbeeld van een natuurlijk en doordacht ontwerp van een kantoortuin. Het is bijzonder goed gelukt om moderne bouwelementen en de groene omgeving tot een geheel te smeden. Gelijktijdig is daarmee een esthetisch zeer aansprekende tuin gecreëerd.” Met deze lovende woorden onderschrijft de jury het belang van een goed tuinontwerp!

SCROLL naar beneden voor de projectomschrijving.

PROJECTOMSCHRIJVING

Trots ben ik dat ik de buitenruimte heb mogen ontwerpen bij dit ambitieuze project. Enerzijds complimenteren de eenvoud en functionaliteit van de natuurtuin het gebouw. Anderzijds is er een duidelijke relatie tussen het gebouw, haar functie en de tuin, er is een gezonde werkomgeving gecreëerd.

Het nieuwe hoofdkantoor van droger- en koelerfabrikant Geelen Counterflow in Haelen is met een score van 99,94% volgens het internationale BREEAM certificeringssysteem het meest duurzame kantoor ter wereld!

April 2014 werd ik benaderd voor de inrichting van de buitenruimte bij een zeer duurzaam kantoor gelegen aan de Windmolenven te Haelen voor de firma Geelen Counterflow. Een project met een hoge duurzaamheidsambitie en een belangrijk streven: BREEAM-certificering ‘outstanding’. Men was op zoek naar ondersteuning bij de uitwerking van de tuininrichting rond het nieuwe kantoor en aan de overzijde van de weg. Of ik contact wilde opnemen met de architecten Rob Wolfs en Ron Hochstenbach, Architecten en Bouwmeesters. Tijdens onze kennismaking informeerde Rob mij over de ambities en het ontwerp. Het nieuwe kantoor (2 bouwlagen plus kelder) is gelegen naast bestaande productiehallen. De grond aan drie zijden van het gebouw diende als ‘natuurtuin’ te worden ingericht. Op het terrein aan de overzijde van de weg (braakliggend terrein) werd de nieuw te realiseren parkeerplaats met fietsenstalling gesitueerd. De zone rond parkeerplaats en fietsenstalling diende eveneens ingericht te worden. Naast de ambitie van onze opdrachtgever Sander Geelen waren tevens vanuit de BREEAM- certificering bepaalde ecologische oplossingen gewenst waarvoor door een erkend ecoloog diverse natuurrapportages waren opgesteld.

De buitenruimte bestaat uit twee delen: de tuin rond het kantoor waarop vanaf de werkplekken goed zicht is en een deel aan de overzijde van de weg waar de parkeerplaats en fietsenstalling gesitueerd zijn. Storende factor was voor mij het slecht onderhouden vier meter brede plantsoen aan weerszijden van de weg. Mijn voorstel om deze stroken bij de tuin te betrekken werd goed ontvangen en de gemeente was bereid medewerking te verlenen. Daardoor kon ik aan beide zijden van de weg identieke beplanting toepassen en is de gewenste verbondenheid ontstaan tussen de tuin en de parkeerplaats. Je zou bij aankomst haast vergeten dat je op een industrieterrein bent aangekomen. Dat gevoel wordt versterkt door de groen ingerichte parkeerplaats. Er ligt, naar wens van de opdrachtgever, een functioneel pad langs de gevel en de entree is ruim gehouden. Een wandelpad van 100% betongranulaat voert door de beplanting en nodigt uit voor een lunchwandeling. De achtertuin is slechts 5,70m diep maar die ruimte krijgt door het slingerende pad een hele andere werking. Het is mogelijk met ongeveer 15 man buiten te vergaderen. Langs de erfgrens staan kastanje boomstammen in diverse maten afgewisseld met een tuun (wilgenvlechtscherm). In de tuin staan drie insectenhotels. De bewoners helpen bij de biologische bestrijding van de in de tuin minder gewenste dieren.

Totaal oppervlak van de buitenruimte is 9600 m² waarvan 1370 m² rond het kantoor en 8230 m² gelegen aan de overzijde van de weg, bestaande uit o.a. parkeerplaats, poel en bloemenweide.

De beplanting bestaat voor 1100 m² uit Prairiebeplanting afkomstig van Kwekerij Lageschaar. 4500 m² is ingezaaid met inheems bloemenmengsel, een bijenmengsel met vaste soorten van Cruydt Hoeck. En 473 m² bestaat uit autochtoon bosplantsoen dat onder andere dient ter geleiding van vleermuizen.

De beplanting van Lageschaar is duurzaam gekweekt, voorzien van milieukeur en oogt niet gecultiveerd maar heel natuurlijk. Ik heb gekozen voor een mengsel van 56 soorten vaste planten en siergrassen met een hoge natuurwaarde. Het Prairie beplantingssysteem is bovendien onderhoudsarm, het wordt in het vroege voorjaar gemaaid. In de tuin staan naast meerstammige Cornus mas en Amelanchier lamarckii ook Malus Everest om de achtergelegen bedrijfsloods aan het zicht te onttrekken.

Ontwerp: Iverna Zaalberg Natuur bij huis 05-2014/01-2015
Aanleg: Herman Vaessen 11-2014/03-2015
Locatie: Geelen Counterflow Haelen