Hét adres voor het vormgeven van een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS | info@natuurbijhuis.nl | 06 13 97 08 63BEKIJK PORTFOLIO

Winter 2018/2019 heb ik, twee jaar later dan de bedoeling was, het beplantingsplan voor ons eigen erf afgerond. Wat was ik blij dat we in februari de eerste bomen en heesters konden aanplanten. Bomen en heesters vormen immers de basis van een tuin en zijn jarenlang beeldbepalend voor de sfeer. Het aanplanten van een compleet nieuwe tuin heeft als voordeel dat ik mijn favoriete bomen en heesters heb kunnen kiezen. Direct naast de poort staat een smal opgaande Stachyrus praecox (Staartaar). De zachtgele, 5-8 cm lange, hangende bloemtrossen verschijnen in maart. De Stachyrus zal op den duur boven de poort uitgroeien. Daardoor is de eerste groene aanblik op het erf gegarandeerd. Iets later, in april, bloeit Magnolia ‘Genie’, die naast de voordeur staat, met schitterende donker roze bloemen.

Magnolia genie

Malus ‘Evereste’ (sierappel) bloeit wit in april. De oranje-rode appeltjes blijven de hele winter aan en kleuren mooi bij de dakpannen Vanuit mijn kantoor kijk ik in de kruin van deze jaarrond interessante kleine boom.

Zanthoxylum stimulans (kiespijnboom of staartpeper) is een struik waaraan heerlijke Chinese Szechuan peperkorrels groeien. De takken hebben flinke doorns, goed tegen inbrekers. Cercis canadensis ‘Forest Pansy’ (roodbladige Judasboom) wilde ik ook niet missen! Deze parasolvormige heester bloeit in april-mei met roze  trossen op de kale takken. Na de bloei verschijnt decoratief hartvormig blad. In de herfst verkleurt het blad naar oranje-bruin.

Halesia carolina sneeuwklokjesboom

 

Halesia carolina (sneeuwklokjesboom) is een meerstammige grote struik die bloeit in april met klokjes die aan de takken hangen. Een aantal wintergroene heesters mochten natuurlijk niet ontbreken. Ik heb gekozen voor Choisya ‘Aztec Pearl’ en Choisya ternata ‘White Dazzler’. Totaal heb ik vijf Choysia’s verdeeld over het erf aangeplant. Deze compacte heesters worden ongeveer een meter groot en bloeien overdadig met witte geurende bloemen in het voorjaar en nog eens in de nazomer. Verder heb ik o.a. Clerodendrum, Lespedeza, Indigofera, Euonymus ‘Red Cascade’, Chimonanthus praecox (Meloenboompje), Sorbaria sorbifolia ‘Sem’, Deutzia ‘Strawberry Fields’, Elaeagnus ebbingei en Fothergilla major (Lampenpoetserstruik) aangeplant. 

TUINONTWERP . BEPLANTINGSPLAN . TUINAANLEG

hét adres voor het vormgeven van een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS | info@natuurbijhuis.nl | 06 13 97 08 63