AANLEG EIGEN ERF – heesters en bomen

De aanleg van ons eigen erf verliep niet over rozen. We zijn nu een half jaar verder en gelukkig zijn we vrij om de kasseien door een ander te laten herstellen. Waarom dat nodig is lees je hier. Winter 2018/2019 heb ik het beplantingsplan kunnen uitwerken en in februari heb ik heesters en bomen aangeplant. En ja, daar wordt ik heel gelukkig van!

De beplanting bestaat uit een aantal heester en kleine bomen die op den duur de nodige hoogte geven. Het aanplanten van een compleet nieuwe tuin heeft als voordeel dat ik mijn favorieten heb kunnen kiezen. 

Direct naast de poort staat een smal opgaande Stachyrus praecox (Staartaar). De zachtgele, 5-8 cm lange, hangende bloemtrossen verschijnen in maart.

Halesia carolina (sneeuwklokjesboom) is een meerstemmige grote struik die bloeit in april met klokjes die aan de takken hangen. (zie afbeelding boven)

Iets later, in april, bloeit Magnolia ‘Genie’, die naast de voordeur staat, met schitterende donker roze bloemen. (zie afbeelding hieronder)

Magnolia genie
Malus evereste sierappel

Malus ‘Evereste’ (sierappel) bloeit wit in april. De oranje-rode appeltjes blijven de hele winter aan en kleuren mooi bij de dakpannen Vanuit mijn kantoor kijk ik in de kruin van deze jaarrond interessante kleine boom. (zie afbeelding boven)

Zanthoxylum stimulans (kiespijnboom of staartpeper) is een slanke struik waaraan heerlijke Chinese Szechuan peperkorrels groeien. De takken hebben flinke doorns, goed tegen inbrekers.

Cercis canadensis ‘Forest Pansy’ (roodbladige Judasboom) wilde ik ook niet missen! Deze parasolvormige heester bloeit in april-mei met roze  trossen op de kale takken. Na de bloei verschijnt decoratief hartvormig blad. In de herfst verkleurt het blad naar oranje-bruin.

Een aantal wintergroene heesters mochten natuurlijk niet ontbreken. Ik heb gekozen voor Choisya ‘Aztec Pearl’ en Choisya ternata ‘White Dazzler’. Totaal heb ik 5 Choysia’s verdeeld over het erf aangeplant. Deze compacte heesters worden ongeveer een meter groot en bloeien overdadig met witte geurende bloemen in het voorjaar en nog eens in de nazomer. (zie afbeelding hieronder)

Verder heb ik o.a. Lespedeza, Indigofera, Euonymus ‘Red Cascade’, Chimonanthus praecox (winter bloeiend meloenboompje), Sorbaria sorbifolia ‘Sem’, Deutzia ‘Strawberry Fields’, Elaeagnus ebbingei en Fothergilla major (Lampenpoetserstruik) aangeplant. 

Choisya

BERICHT DELEN

TUINONTWERP ... BEPLANTINGSPLAN ... TUINAANLEG

hét adres voor het vormgeven van een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS | info@natuurbijhuis.nl | 06 13 97 08 63