Tot nu verliep de aanleg van ons eigen erf niet zonder slag of stoot. Wil je weten wat er eerder mis ging? Lees dan deel 2. Van fouten kun je leren, doe er je voordeel mee… De kwesties grond en betonplaten zijn hersteld. De groenstrookplaten zien er geweldig uit, ze zijn superstrak gelegd! Iets te strak helaas want nadat er één keer een kleine vrachtwagen het erf opgereden is, zien we dat de delen die elkaar raken afgebroken zijn. We gaan er maar ‘niet moeilijk over doen’ maar melden het wel. Inslijpen om randspanning en verdere schade te voorkomen, wordt geadviseerd. 

Groenstrookplaten Bloem

Het straatwerk van klinkers (10 m2) en kasseien (45,5 m2) heeft de aannemer uitbesteed aan een stratenmaker. Zonder dat wij het wisten heeft die het werk ook weer uitbesteed, aardige jongens. Maar compassie is een valkuil schreef ik al in deel 2.

Volgens opdracht worden de kasseien gelegd in een gestabiliseerd zandbed waarna de voegen ook voor een deel worden gevuld met gestabiliseerd zand. Vervolgens wordt afgevoegd met een harde voegvulling, Murexin SF50. 

Voegbreedte

De uitvoerder ziet erop toe dat alles goed verloopt. “Hoe breed wil je de voegen tussen de kasseien?” Vraagt hij bij aanvang van het straatwerk.

Ik begrijp dat het inherent is aan het product (kasseien) dat de voegen niet overal exact even breed kunnen zijn. “Voegen zo smal mogelijk.” Dat lijkt mij alleen al een logische keuze omdat dit scheelt in het kostbare voegmiddel. Maar ik ben geen stratenmaker en vertrouw op zijn vakmanschap en dat van de uitvoerder. Hij geeft de stratenmaker instructies dat hij 1 cm moest aanhouden. 

Het zou in een dag of twee gelegd zijn. Maar de stratenmaker word al snel door de uitvoerder aangespoord meters te maken. 

bestrating kasseien

“Worden de voegen niet te breed?” vragen wij iedere keer als we de stratenmaker bezig zien. Dan schuift hij de laatst gelegde kasseien, die nog niet vast liggen in zand-cement, iets aan. “Smaller kan echt niet want de kasseien zijn ongelijk”. De uitvoerder beweert nu ook dat de voegen echt niet smaller kunnen. Hij komt dagelijks zeggen dat er doorgewerkt moet worden.

Op dat moment weet ik nog niet dat een ervaren stratenmaker zo’n schitterende partij kasseien naar breedte sorteert, per rij of zelfs per stoepje. Achteraf weet ik ook dat de voegen onbevoegd smaller lijken dan wanneer ze gevoegd zijn.

Na de droogte van afgelopen zomer is er eindelijk regen op komst. Voegen in de regen komt de kwaliteit niet ten goede, wist de stratenmaker. Tot onze verbazing komt hij toch 1 oktober, een regenachtige dag. Hij heeft instructies gekregen om ondanks de buien te starten met voegen. Omdat uitbezemen en spuiten teveel troep geeft kiest hij voor inwassen en afsponzen. Zodra de eerste meters uitgesmeerd zijn begint het te regenen. Tijdens het afsponzen weer een flinke bui! Dit is dweilen met de kraan open! Ik zoek intussen contact met de aannemer maar zowel uitvoerder als projectleider zijn onbereikbaar. Na zes uur werk met twee man en slechts één stoepje verder, stoppen ze ermee. Gelukkig.

Voegdiepte

Na regen komt zonneschijn. Of toch niet? De projectleider laat niets van zich horen. Ik zoek intussen het productblad van het voegmiddel erbij. Wat ik daarop lees verontrust mij nog meer. “Voegbreedte 4-30 mm scheur-vrij. Voegdiepte voetgangers 2 cm, (zwaar) verkeer 4 cm.” Kritisch bekijk ik het straatwerk dat nog afgevoegd dient te worden. Zand-cement is zo hoog afgevuld dat er niet of nauwelijks ruimte is voor voegmiddel. De voegen zijn niet alleen veel te breed maar ook veel te ondiep. Er is geen rekening gehouden met de diepte die nodig is om de kwaliteit van het voegmiddel te garanderen. Ook de dealer van Murexin bevestigd dat de kans groot is dat deze voegen er binnen twee jaar uit liggen. Zeker op het gedeelte langs de straat, dat bereden wordt. 

De projectleider komt een week later eindelijk kijken. De uitvoerder heeft intussen iemand anders gestuurd om meer van het straatwerk af te voegen. En dat is zeker niet fraai. Voegen zijn 4-5 cm breed en de contouren van de kasseien zijn nauwelijks nog te zien. Wat ongelooflijk zonde van deze mooie partij kasseien!

Diverse deskundigen bevestigen mij dat voegbreedte van 10-20 mm geen enkel probleem is mits een ervaren stratenmaker de kasseien in rijen naar breedte sorteert. Voegen worden doorgaans zo smal mogelijk gelegd. Alleen al omdat het voegmiddel zo duur is.

Er zijn erg veel kasseien over. Dat kan niet kloppen. Zie afbeelding hieronder. Deze kasseien hadden er tussen moeten liggen.

We hebben de mooie partij zelf uitgezocht bij De Echte Kassei in Echt, een aanrader! Levering en betaling liep via de aannemer. Er is aan ons 45,5 m2 geleverd en gefactureerd. Leveren en aanbrengen €125,10 per m2 ex voegvulling en ex btw. Voor dat geld mag je toch verwachten dat het goed komt?

Herstelwerkzaamheden

Het voorstel van de aannemer is om de nog niet gevoegde voegen te verdiepen en dan opnieuw te voegen. Het al gevoegde straatwerk moeten wij maar aanvaarden. Daarop wil men wel twee jaar garantie geven. In de praktijk gaan consumenten vaak akkoord met vergelijkbare voorstellen die niet voldoen aan deugdelijk vakmanschap. Het is namelijk helemaal niet fijn om tegen een vakman te moeten zeggen dat hij zijn werk niet goed doet. Dat kost ontzettend veel energie.

Als tuinontwerper zie ik er op toe dat ontwerpen worden uitgevoerd zoals ze bedoeld zijn. Ik wil immers mooie referenties en dat gaat niet zonder tevreden opdrachtgevers. Bij de aanleg van ons eigen erf is dat niet anders, ik ga geen concessies doen. Ook ons eigen erf is een visitekaartje van NATUUR BIJ HUIS. 

Een aannemer of hovenier moet bij het maken van een werk niet alleen zijn verplichtingen op grond van de opdracht nakomen, het werk moet ook “goed en deugdelijk” zijn. Het voorstel van de aannemer is voor mij dan ook onaanvaardbaar. Door het uitbreken van de voegen die nog niet zijn afgevoegd, is de kans groot dat de stenen los komen te liggen van de ondergrond. De beoogde kwaliteit wordt niet behaald en voegen blijven onnodig breed. Bovendien moet goed voegwerk veel langer meegaan dan twee jaar. Hoe vervelend ook, een kwalitatief betere oplossing is toch echt uitbreken, opschonen en opnieuw beginnen. Ik hoop nog steeds dat we achteraf kunnen zeggen dat de aanleg van ons eigen erf weliswaar niet over rozen ging maar dat de aannemer het wel keurig heeft opgelost. 

Laat ik positief afsluiten. De paadjes van klinkers zijn gelukkig wel erg mooi geworden!

Heb jij ook een voormalige boerderij? Weet je niet waar je moet beginnen met de aanleg van je eigen erf? Neem contact op met Natuur bij huis!

BERICHT DELEN