Hét adres voor het vormgeven van een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS | info@natuurbijhuis.nl | 06 13 97 08 63BEKIJK PORTFOLIO

Aanleg eigen erf (deel 3)

De groenstrookplaten zien er geweldig uit, ze zijn superstrak gelegd! Iets te strak helaas want nadat er één keer een kleine vrachtwagen het erf opgereden is, zien we dat de delen die elkaar raken afgebroken zijn. We gaan er maar ‘niet moeilijk over doen’ maar melden het wel. Inslijpen om randspanning en verdere schade te voorkomen, wordt geadviseerd. 

Groenstrookplaten Bloem

Het straatwerk van klinkers (10 m2) en kasseien (45,5 m2) heeft de aannemer uitbesteed aan een stratenmaker. Zonder dat wij het wisten heeft die het werk ook weer uitbesteed, aardige jongens. Maar compassie is een valkuil.

Volgens opdracht worden de kasseien gelegd in een gestabiliseerd zandbed waarna de voegen ook voor een deel worden gevuld met gestabiliseerd zand. Vervolgens wordt afgevoegd met een harde voegvulling, Murexin SF50. 

Voegbreedte

De uitvoerder ziet erop toe dat alles goed verloopt. “Hoe breed wil je de voegen tussen de kasseien?” vraagt hij bij aanvang van het straatwerk. Ik weet uit ervaring dat goed gelegde kasseien steun aan elkaar hebben. Dan worden de voegen toch altijd zo smal mogelijk? Logische keuze ook als je de prijs van het voegmiddel kent. Maar ik ben geen stratenmaker en zeg dat ik vertrouw op zijn vakmanschap. De uitvoerder vind mij maar bijdehand en geeft de stratenmaker instructies dat hij 1 cm moest aanhouden. 

bestrating kasseien

Wij zien dat er iets mis gaat maar weten nog niet precies wat. “Worden de voegen niet te breed?” vragen wij iedere keer als we de stratenmaker bezig zien. De uitvoerder komt dagelijks zeggen dat er vooral meters gemaakt moeten worden. Hij beweert nu dat de voegen echt niet smaller kunnen. De kasseien hadden er in één tot twee dagen in moeten liggen terwijl deze stratenmaker er uiteindelijk zes dagen over doet. Dan zal het wel heel mooi worden, zou je denken. 

Na de droogte van afgelopen zomer is er eindelijk regen op komst. Afvoegen in de regen komt de kwaliteit niet ten goede, wist de stratenmaker. Tot onze verbazing komt hij toch 1 oktober, een regenachtige dag. Hij heeft instructies gekregen om ondanks de buien te starten met voegen. Omdat uitbezemen en spuiten teveel troep geeft kiest hij voor inwassen en afsponzen. Zodra de eerste meters uitgesmeerd zijn begint het te gieten. Tijdens het afsponzen weer een flinke bui! Dit is dweilen met de kraan open! Na zes uur werken met twee man en slechts één stoepje verder, stoppen ze gelukkig.

Voegdiepte

Na regen komt zonneschijn. Of toch niet? De projectleider laat niets van zich horen. Ik zoek intussen het productblad van het voegmiddel erbij. Wat ik daarop lees verontrust mij nog meer. “Voegbreedte 4-30 mm scheur-vrij. Voegdiepte voetgangers 2 cm, (zwaar) verkeer 4 cm.” Kritisch bekijk ik het straatwerk dat nog afgevoegd dient te worden. Zand-cement is zo hoog afgevuld dat er niet of nauwelijks ruimte is voor voegmiddel. De voegen zijn niet alleen veel te breed maar ook veel te ondiep. Er is geen rekening gehouden met de diepte die nodig is om de kwaliteit van het voegmiddel te garanderen. 

De projectleider komt een week later eindelijk kijken. De uitvoerder heeft intussen iemand gestuurd om het overige straatwerk af te voegen. En dat is zeker niet fraai. Voegen zijn 4-5 cm breed en de contouren van de kasseien zijn nauwelijks nog te zien. 

Diverse deskundigen bevestigen intussen dat deze voegen veel te breed zijn. Voegen worden doorgaans zo smal mogelijk gelegd. Alleen al omdat het voegmiddel zo duur is. Een ervaren stratenmaker zou de kasseien in rijen naar breedte gesorteerd hebben. Dat is dus wat er mis ging!

De voegen van 4-5 cm zijn onaanvaardbaar breed en te ondiep voor het voegmiddel. Bovendien zijn er erg veel kasseien over. Zie afbeelding hieronder. Ik doe navraag bij de leverancier. “Je denkt toch niet dat ik gratis  zoveel kasseien extra lever!?” aldus de leverancier. Deze kasseien hadden er gewoon tussen moeten liggen. 

Herstelwerkzaamheden

Waar gewerkt wordt gaat wel eens wat mis. Maar als consument moet je wel kunnen vertrouwen op deugdelijk vakmanschap. Als daarvan geen sprake is heb je recht op herstel. Deze aannemer weigerde herstelwerk te verrichten en verkeerde in verzuim. Gelukkig kan ik dit bericht positief afsluiten. De opdracht werd ontbonden en het straatwerk van de kasseien is naar volle tevredenheid door Portugesen hersteld. Als ervaringsdeskundige verwijs ik mijn opdrachtgevers naar de beste stratenmaker!  Kasseien leggen is een vak apart. 

Wil je ook kasseien laten leggen? Of heb jij ook een voormalige boerderij en weet je niet waar je moet beginnen met de aanleg van je eigen erf? Neem contact op met Natuur bij huis!

 

TUINONTWERP . BEPLANTINGSPLAN . TUINAANLEG

hét adres voor het vormgeven van een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS | info@natuurbijhuis.nl | 06 13 97 08 63