BELEEF DE NATUUR-TUIN

Als tuinontwerper kom je, met een beetje geluk, op de mooiste locaties. Zo werd ik in 2018 gevraagd voor een landschappelijke tuin in het buurtschap Termaar, gelegen bij Margraten. Dit jaar wordt de bouwplaats getransformeerd in een leefbaar stukje natuur bij huis.

Deze opdrachtgevers hebben een schitterend huis gebouwd met prachtig uitzicht over de huisweides en boomgaard. De grond behoorde vroeger tot de naburige carré boerderij. Ik ben met veel plezier de uitdaging aangegaan om de voor- en zijtuin in te richten. 

Dankzij organische vormgeving is een aangename overgang gecreëerd van de rustige straat in het buurtschap naar het achter de woning gelegen glooiende Limburgse landschap. In de toekomst wordt een kleine poel aangelegd.

schaduwtuin ontwerp

Als erfverharding wordt Maasgrind toegepast, omsloten met Cortenstalen verhoogde borderranden. Een aantal Grauwacke sierkeien liggen her en der langs de paden en kunnen als zitelement worden gebruikt. De kleinkinderen kunnen er heerlijk op klauteren. Grauwacke en Cortenstaal combineert goed met de gevelsteen die is vervaardigd van Limburgse Löss en grondstoffen uit de Vulkaan-Eifel en bij de Lariks houten gevelbekleding. 

Beleef de natuur-tuin

Ik zie in de voortuin drie fruitbomen voor mij, refererend naar de tijd dat een groot deel van de omgeving was ingericht met hoogstamfruit.  De zijtuin wordt van de voortuin gescheiden middels kastanjehouten palen. Langs de erfgrens een takkenril en streekeigen heesters. De notenboom naast het huis wordt op den duur te groot voor deze plek. In verband met de zonnepanelen wordt de noot vervangen door enkele kleinere bomen. Transparante kronen bieden aangenaam gefilterd zonlicht waardoor een haast mystieke sfeer ontstaat. Vanaf het zithoekje bij de slaapkamer is mooi zicht over de borders die voorzien zijn van bodem bedekkende vaste beplanting en siergrassen. 

Beplantingsplan

Als laatste wordt het beplantingsplan uitgewerkt. De voortuin krijgt een natuurlijke, rustige, uitstraling en wordt voorzien van een eenvoudige matrixbeplanting van siergrassen: Sesleria autumnale, Molinia Heidebraut en Sporobolus heterolepis. Ik heb de siergrassen aangevuld met vaste planten in diverse tinten roze en blauw. (zie uitwerking boven)

De notenboom in de zijtuin wordt vervangen door twee meerstammige, winter bloeiende Prunus subhirtella ‘Autumnalis Rosea’ met schitterende herfstkleur. De bestaande begroeiing langs de erfgrens wordt aangevuld met Liguster. De Liguster kan teruggezet worden om hem mooi groen en bloeiend te houden. De takken krijgen een plek op de takkenril. De voorkeur voor roze zie je terug in de beplanting. (zie uitwerking beneden)

Wil je ook een tuin laten aanleggen in Zuid Limburg? Laat dan eerst een goed ontwerp maken. Meer informatie? Neem contact op met NATUUR BIJ HUIS.

BERICHT DELEN

2 reacties on “BELEEF DE NATUUR-TUIN”

  • Iverna

   Dank je Angela.
   Tuinaanleg is een vak apart, dat doe ik niet zelf. Ik werk samen met diverse goede hoveniers.
   Hartelijke groet,
   Iverna
   Natuur bij huis

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.