GEZAMENLIJKE TUIN CPO


Het ontwerpen van een gezamenlijke tuin is één van de leukere uitdagingen die op mijn pad komen. Heerlijk om zoveel mensen tegelijk gelukkig te maken!

CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Dit is een vorm van sociale projectontwikkeling waarbij toekomstige buren gezamenlijk opdrachtgever zijn. CPO de Oosterburen in ‘s Hertogenbosch bestaat uit 14 woningen en is tot stand gekomen dankzij stichting KilimanjaroWonen, wonen voor gevorderden en MAG Architecten uit Eindhoven. De gezamenlijke tuin bestaat uit een binnentuin en twee achtertuinen.

Bewoners waren erg onder de indruk van de door mij ontwerpen buitenruimte bij CPO De Schrijver in Eindhoven. Dit project is eveneens ontworpen door MAG Architecten. De Schrijver is een voormalig schoolgebouw dat is omgevormd tot 21 appartementen. In mijn portfolio vind je de tuinen van De Schrijver. Open de link en bekijk de dak- binnentuin, het voormalige schoolplein omgevormd tot gezamenlijke tuin, de aangrenzende voortuin,  een patio in zuidelijke sfeer en een ‘hufterproof’ voortuin. 

Tuinontwerp en beplantingsplan

Tijdens de kennismakingsavond onderzoek ik de individuele wensen met behulp van een PowerPoint presentatie en een enquête. Daaruit blijkt dat de gezamenlijke tuin vooral GROEN moet worden! Onderhoudsvriendelijk staat ook hoog op de wensenlijst. Dat de 19 bewoners samen wel 88 uur per maand in de tuin willen werken is dan ook opmerkelijk. Hier kon men zelf ook hartelijk om lachen.

De binnentuin wordt de ontmoetingsplek van de bewoners. Een drietal meerstammige bomen omringen de centraal gelegen zitruimte. De beplanting bestaat uit een mix van vaste planten en siergrassen. De ovale pergola is uitgevoerd in kastanjehout en Corten staal. De borders worden 15 cm verhoogd met Corten stalen borderranden. Een omzetting van 5 cm versterkt de organisch vormgeving. De twee gezamenlijke achtertuinen worden ingericht als stilte- en kruidentuin. 

Aanleg: Van Helvoirt Groenprojecten

Wil je meer weten over dit project? Of wil je een gezamenlijke tuin bij een CPO laten ontwerpen? Neem contact op

BERICHT DELEN