WIE

IVERNA ZAALBERG, TUINONTWERPER

Ik ontwerp tuinen vanuit de overtuiging dat groen gelukkig maakt en van grote invloed is op onze gezondheid. Ik zie de tuin niet als verlenging van de bebouwing maar laat de natuur juist toe in de tuin. Functies krijgen een logische plek en bestrating beperk ik bij voorkeur tot het noodzakelijke zodat er zoveel mogelijk ruimte blijft voor NATUUR BIJ HUIS.

Liefde voor natuur ontstond vanaf het water en in mijn jeugd. Al voordat ik kon lopen, namen mijn ouders mij mee zeilen. Ik kon urenlang genieten van de lucht en het landschap. Toen ik twintig was, begon ik pas echt met tuinieren. Geïnspireerd door de tuinen van Mien Ruys en Dutch Wave ontwerpers Henk Gerritsen, Ton ter Linden en Piet Oudolf, groeide deze passie in de loop der jaren uit tot een royale boerderijtuin die ik in 2006 verruilde voor een woning in een nieuwbouwwijk. Het belang van natuurbeleving drong toen meer dan ooit tot mij door. Een carrière switch kon niet uitblijven en volgde een jaar later.

NATUUR BIJ HUIS STAAT VOOR NATUURBELEVING BIJ HUIS

Het persoonlijke aspect, het contact opbouwen met de opdrachtgevers, vind ik erg leuk. Vaak zijn mensen tijdens het eerste gesprek wat terughoudend terwijl ik dan juist erg veel van ze wil weten om een goed beeld te krijgen van hun levensstijl en verwachtingen. Een ontspannen sfeer creëren waarin mensen zich vrij voelen te vertellen is dan erg belangrijk. Het ontwerpen doe ik vervolgens puur op gevoel door me goed in te leven.

Ik denk dat het belangrijk is dat je als ontwerper dicht bij je eigen gevoel blijft, dat is wat ik doe. Alleen zo kan je een eigen stijl ontwikkelen en je onderscheiden van alle andere ontwerpers. Nu ik wat langer bezig ben is er wel een bepaalde stijl te herkennen. Door mij ontworpen tuinen hebben bij voorkeur een organische vormgeving en een natuurlijke uitstraling dankzij een zorgvuldig samengestelde beplanting. Bijdragen aan de biodiversiteit is een must.

Doordat ik uitstraal waar ik voor sta word ik benaderd door opdrachtgevers die mijn visie delen. Dit zijn zowel particulieren en bedrijven met tuinen variërend van 6m2 tot meerdere hectaren. Daarnaast ontwerp ik tuinen in opdracht van hoveniers. Ook dan wil ik de tuinbezitter zelf ontmoeten, op locatie, om de wensen zo goed mogelijk te kunnen vertalen in een passend ontwerp.

GROEN MAAKT GELUKKIG

Patio’s, schoolpleinen, bedrijfstuinen, daktuinen, natuurtuinen volgens permacultuur- ontwerpprincipes, met of zonder zwemvijver… Alle komt voorbij en alles ontwerp ik even graag! Hoewel ik gemeenschappelijke tuinen wel extra leuk vind omdat ik dan veel mensen tegelijk gelukkig kan maken.

In 2012 ben ik verhuisd van Elburg naar Limburg.  Sinds 2015 verbouwen mijn vriend en ik een boerderij in Lerop (Sint Odiliënberg) tot woonhuis en drie luxe- tweepersoons vakantieappartementen. Wij kijken uit over het Roerdal en ervaren iedere dag hoe belangrijk natuurbeleving is. Dat gevoel wil ik iedereen meegeven, ook in stedelijk gebied.

TUINONTWERP ... BEPLANTINGSPLAN ... TUINAANLEG

hét adres voor het vormgeven van een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS | info@natuurbijhuis.nl | 06 13 97 08 63