Al 10 jaar hét adres voor het vormgeven van een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS | info@natuurbijhuis.nl | 06 13 97 08 63BEKIJK PORTFOLIO

BELEEF DE NATUUR-TUIN

 

 

tuinontwerp natuur tuin zuid Limburg

Als tuinontwerper kom je, met een beetje geluk, op de mooiste locaties. Zo werd ik in 2018 gevraagd voor het ontwerp en tuinaanleg van een landschappelijke natuur-tuin in Termaar. Dit buurtschap ligt in Zuid-Limburg bij Margraten. 
De opdrachtgevers hebben een schitterend huis gebouwd met prachtig uitzicht over de huisweides en boomgaard. De grond behoorde vroeger tot de naburige carré boerderij. Ik ben met veel plezier de uitdaging aangegaan om een natuurlijke tuin te ontwerpen en te begeleiden bij de tuinaanleg. In deze natuurtuin draait het om natuurbeleving! Natuur bij huis laat de natuur toe in de tuin.
De basis van het tuinontwerp wordt gevormd door een zorgvuldig gekozen lijnenspel. Daardoor ontstaat een optimale beleving van de buitenruimte. Dankzij organische vormgeving is een aangename overgang gecreëerd van de rustige straat in het buurtschap naar het achter de woning gelegen glooiende Limburgse landschap. Vroeger was een groot deel van de omgeving ingericht met hoogstamfruit. Refererend naar die tijd adviseer ik drie hoogstam fruitbomen in de voortuin. Ik zie het al voor me.

Beleef de natuur-tuin

Langs de erfgrens komen een takkenril en streekeigen heesters. De bestaande begroeiing langs de erfgrens wordt aangevuld.De takkenril wordt aangevuld met het snoeihout van de heesters.

De aanwezige notenboom naast het huis wordt op den duur te groot voor deze plek. In verband met de zonnepanelen wordt de noot vervangen door twee meerstammige, winter bloeiende Prunus subhirtella ‘Autumnalis Rosea’ met schitterende herfstkleur. Aanvankelijk heb ik voorgesteld om drie Prunussen te planten. Met drie bomen zou dit gedeelte van de tuin op warme zomerdagen aangenaam schaduwrijk worden. Maar dat plan werd helaas afgewezen. Veel mensen willen ondanks de steeds warmere zomers nog steeds een zonovergoten tuin. Vanaf het zithoekje bij de slaapkamer is mooi zicht over de borders. 

schaduwtuin tuinontwerp 3d visualisatie

Materialen

Materiaalkeuze in deze natuur-tuin is afgestemd op de bebouwing en de omgeving. Ik heb gekozen voor erfverharding van Maasgrind. Het grind wordt omsloten door Cortenstalen borderranden. Grind past uitstekend in een natuurlijke tuin en garandeert bovendien een goede afwatering. Langs de paden liggen Grauwacke sierkeien die als zitelement kunnen worden gebruikt. De kleinkinderen kunnen er heerlijk op klauteren. Grauwacke en Cortenstaal combineert goed met de Lariks houten gevelbekleding en de gevelsteen. De gevelsteen is vervaardigd van Limburgse Löss en grondstoffen uit de Vulkaan-Eifel. Door middel van een takkenril en kastanjehouten boomstammen wordt privacy gecreëerd. Natuur bij huis was één van de eerste tuinontwerpers die boomstammen gebruikte als erfafscheiding. Meer zien? Bekijk foto’s van de bekroonde bedrijfstuin, klik hier.

Beplanting

Om de natuur-tuin beleving compleet te maken is een nauwkeurig samengesteld beplantingsplan, passend bij de omstandigheden, onmisbaar. Denk aan siergrassen die wuiven in de wind, planten die aantrekkelijk zijn voor vogels en insecten en aan een aantrekkelijk wintersilhouet.

voorbeeld beplantingsplan natuurtuin
Zijtuin
voorbeeld beplantingsplan samenstelling beplanting
Mengsel zijtuin
voorbeeld beplantingsplan natuurtuin
Voortuin

voorbeeld beplantingsplan tuinontwerp
Plantencombinatie

De voortuin krijgt een natuurlijke, rustige, uitstraling. Daarom wordt de tuin voorzien van een matrixbeplanting. De basis van Sesleria, Deschampsia en Stipa past goed in een natuurlijke tuin. Deze siergrassen worden aangevuld met vaste planten in diverse tinten roze en blauw. De tekeningen hierboven geven een indruk van het beoogde resultaat. 

Plantencombinaties worden zorgvuldig samengesteld. Daarbij wordt o.a. rekening gehouden met hoeveelheid bloei in de verschillende jaargetijden. De combinatie en positionering van de basis-, seizoens- en structuurplanten is bepalend voor het eindresultaat. Het uitzetten van de beplanting doe ik daarom bij voorkeur persoonlijk.

 

Wil je meer weten over ontwerp en aanleg van een natuurtuin in Limburg? Laat dan eerst een goed ontwerp maken. Meer informatie? Neem contact op met NATUUR BIJ HUIS.

NOTE: De in dit project toegepaste boompalen zijn niet geleverd door NATUUR BIJ HUIS en hebben niet de kwaliteit die u van ons gewend bent.

 

Projectomschrijving

Ontwerp: Iverna Zaalberg - Natuur bij huis
Locatie: Margraten Zuid-Limburg

TUINONTWERP ... BEPLANTINGSPLAN ... TUINAANLEG

hét adres voor het vormgeven van een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS | info@natuurbijhuis.nl | 06 13 97 08 63