BELEEF DE NATUUR-TUIN

 

voorbeeld natuur bij huis tuinontwerp landschappelijke tuin Limburg

Als tuinontwerper kom je, met een beetje geluk, op de mooiste locaties. Zo werd ik in 2018 gevraagd voor een landschappelijke natuur-tuin in het buurtschap Termaar, gelegen bij Margraten. Deze opdrachtgevers hebben een schitterend huis gebouwd met prachtig uitzicht over de huisweides en boomgaard. De grond behoorde vroeger tot de naburige carré boerderij. Ik ben met veel plezier de uitdaging aangegaan om de tuin in te richten.

Een zorgvuldig gekozen lijnenspel vormt de basis van het ontwerp en zorgt voor een optimale beleving van deze buitenruimte. Dankzij organische vormgeving is een aangename overgang gecreëerd van de rustige straat in het buurtschap naar het achter de woning gelegen glooiende Limburgse landschap. Ik zie in de voortuin drie fruitbomen voor mij, refererend naar de tijd dat een groot deel van de omgeving was ingericht met hoogstamfruit.

Beleef de natuur-tuin

Langs de erfgrens een takkenril en streekeigen heesters. De bestaande begroeiing langs de erfgrens wordt aangevuld. De heesters kunnen teruggezet worden. De takken krijgen een plek op de takkenril. 

De aanwezige notenboom naast het huis wordt op den duur te groot voor deze plek. In verband met de zonnepanelen wordt de noot vervangen door twee meerstammige, winter bloeiende Prunus subhirtella ‘Autumnalis Rosea’ met schitterende herfstkleur. Aanvankelijk heb ik voorgesteld om drie Prunussen te planten. Met drie bomen zou dit gedeelte van de tuin op warme zomerdagen aangenaam schaduwrijk worden. Het plan voor de schaduwtuin werd helaas afgewezen.

Vanaf het zonovergoten zithoekje bij de slaapkamer is mooi zicht over de borders. 

schaduwtuin ontwerp

Materialen

Materiaalkeuze in deze natuur-tuin is afgestemd op de bebouwing en de omgeving. Er is gekozen voor Maasgrind erfverharding dat wordt omsloten door Cortenstalen verhoogde borderranden. Door middel van een takkenril en kastanjehouten palen, die ook vrijstaand in de borders zijn toegepast, wordt privacy gecreëerd.  Een aantal Grauwacke sierkeien liggen her en der langs de paden en kunnen als zitelement worden gebruikt. De kleinkinderen kunnen er heerlijk op klauteren. Grauwacke en Cortenstaal combineert goed met de Lariks houten gevelbekleding en de gevelsteen die is vervaardigd van Limburgse Löss en grondstoffen uit de Vulkaan-Eifel.

NOTE: De in dit project toegepaste boompalen zijn niet geleverd door NATUUR BIJ HUIS en hebben niet de kwaliteit die u van ons gewend bent.

Beplanting

Om de natuur-tuin beleving compleet te maken is een nauwkeurig samengesteld beplantingsplan, passend bij de omstandigheden, onmisbaar. Denk aan siergrassen die wuiven in de wind, planten die aantrekkelijk zijn voor vogels en insecten en aan een aantrekkelijk wintersilhouet.

De voortuin krijgt een natuurlijke, rustige, uitstraling en wordt voorzien van een matrixbeplanting van siergrassen: Sesleria, Deschampsia en Stipa. Deze siergrassen worden aangevuld met vaste planten in diverse tinten roze en blauw. De tekeningen hierboven zijn, in combinatie met foto-overzicht en plant-informatielijsten, bedoeld om een indruk te geven van het beoogde resultaat.

Plantencombinaties worden zorgvuldig samengesteld. Daarbij wordt o.a. rekening gehouden met hoeveelheid bloei in de verschillende jaargetijden. De combinatie en positionering van de basis-, seizoens- en structuurplanten is bepalend voor het eindresultaat. Het uitzetten van de beplanting doe ik daarom bij voorkeur persoonlijk.

Wil je ook een natuurtuin laten aanleggen in Zuid Limburg? Laat dan eerst een goed ontwerp maken. Meer informatie? Neem contact op met NATUUR BIJ HUIS.

Projectomschrijving

Ontwerp: Iverna Zaalberg - Natuur bij huis
Locatie: Margraten Zuid-Limburg

TUINONTWERP ... BEPLANTINGSPLAN ... TUINAANLEG

hét adres voor het vormgeven van een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS | info@natuurbijhuis.nl | 06 13 97 08 63