GEZAMENLIJKE TUIN CPO ‘OOSTERBUREN’

 

Tuinontwerp gezamenlijke tuin

CPO de Oosterburen in ‘s Hertogenbosch bestaat uit 14 woningen. CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Dit is een vorm van sociale projectontwikkeling waarbij toekomstige buren gezamenlijk opdrachtgever zijn. 

Dit woonproject is tot stand gekomen dankzij stichting KilimanjaroWonen, wonen voor gevorderden en MAG Architecten uit Eindhoven. De gezamenlijke tuin is ingericht volgens een ontwerp van NATUUR BIJ HUIS en bestaat uit een binnentuin en twee achtertuinen. Het ontwerpen van een gezamenlijke tuin vind ik één van de leukere uitdagingen. Het geeft veel voldoening om zoveel bewoners in één keer gelukkig te kunnen maken. Het betekent ook keuzes maken op basis van uiteenlopende wensen en budgettaire beperkingen. De gewenste pergola in de binnentuin is om die reden komen te vervallen. De gezamenlijke achtertuintjes, een stiltetuin en kruidentuin, zijn bereikbaar via een achterpad. 

Bewoners waren erg onder de indruk van de door mij ontwerpen buitenruimte bij CPO De Schrijver in Eindhoven. Dit project is eveneens ontworpen door MAG Architecten. De Schrijver is een voormalig schoolgebouw dat is omgevormd tot 21 appartementen. In mijn portfolio vind je de tuinen van De Schrijver. Open de link en bekijk de dak- binnentuin, het voormalige schoolplein omgevormd tot gezamenlijke tuin, de aangrenzende voortuin,  een patio in zuidelijke sfeer en een ‘hufterproof’ voortuin. 

OPENING

Het was een feestje 27 september 2019, de opening van CPO Oosterburen in ‘s Hertogenbosch. Ook een mooie gelegenheid om het resultaat te zien, een half jaar na aanleg. Alle lof voor de bewoners die hun handen vol hebben aan het wieden en water geven! De tuin ziet er prima uit en beplanting heeft zich, ondanks de hitte en droogte, goed ontwikkeld. De heesters en bomen zullen de komende jaren nog flink groeien.

TUINONTWERP EN BEPLANTINGSPLAN

Tijdens de kennismakingsavond onderzocht ik de individuele wensen met behulp van een PowerPoint presentatie en een enquête. Daaruit blijkt dat de gezamenlijke tuin vooral GROEN moet worden! Onderhoudsvriendelijk staat ook hoog op de wensenlijst. Dat de 19 bewoners samen wel 88 uur per maand in de tuin willen werken is dan ook opmerkelijk. Hier kon men zelf ook hartelijk om lachen.

De binnentuin wordt de ontmoetingsplek van de bewoners. Een drietal meerstammige bomen omringen de centraal gelegen zitruimte. De beplanting bestaat uit een mix van vaste planten en siergrassen. De ovale pergola is uitgevoerd in kastanjehout en Corten staal. De borders worden 15 cm verhoogd met Corten stalen borderranden. Een omzetting van 5 cm versterkt de organisch vormgeving. De twee gezamenlijke achtertuinen worden ingericht als stilte- en kruidentuin. 

Wil je meer weten over dit project? Of wil je een gezamenlijke tuin bij een CPO laten ontwerpen? Neem contact op

Projectomschrijving

Ontwerp: Iverna Zaalberg - NATUUR BIJ HUIS
Aanleg: Van Helvoirt Groenprojecten
Locatie: 's Hertogenbosch