Hét adres voor het vormgeven van een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS | info@natuurbijhuis.nl | 06 13 97 08 63BEKIJK PORTFOLIO
  • Slider Image
  • Slider Image
  • Slider Image

Op 24 mei 2019 organiseerde de TOG (TuinOntwerpersGroep) een studiedag naar ‘Landschaftspark Duisburg-Nord’ waar industrieel erfgoed een nieuwe functie heeft gekregen. Een bezoek aan dit industriepark stond hoog op de ‘to-do’ lijst van een bus vol enthousiaste tuinontwerpers. Deze studiedag was meer dan welkom! ‘Een keer geen tuinen maar een dag die gericht is op landschap!’

Het terrein is dit jaar 25 jaar geopend voor publiek en behoort tot de mooiste stadsoases van de wereld.

Het park is onderdeel van ‘Internationale Gebouwtentoonstelling Emscher Park’ (IBA). Een herstructureringsproject waarbij bestaande ruige industriële structuur in het Ruhrgebied is getransformeerd tot nieuw openbaar landschap. Bij aankomst word je direct gegrepen door de grootsheid van dit voormalige industriecomplex dat vele internationale onderscheidingen won.

De Thyssen-Eissenwerk staalfabriek verwerkte van 1902 tot 1985 dagelijks tonnen ijzererts bij temperaturen boven 2000 graden. Industrie en natuur komen hier samen. Tussen de industrie is wilde natuur ontstaan. Bomen en heesters groeien tussen de oude spoorrails en zelfs in gebouwen. In de voormalige ertsbunkers zijn architectonische tuintjes aangelegd.

De Emscher, het afvalwaterkanaal, is het toonbeeld van artefact waarbij dankzij regenwater en een ingenieus watersysteem, de natuurlijke processen in een voorheen vervuilde omgeving volledig zijn hersteld. De hemelwaterafvoer is dankzij maatregelen zoals infiltratie, tijdelijke berging en vertraagde afvoer afgetopt.

Recreatiedoeleinden

Veel oude fabrieksgebouwen zijn nu in gebruik voor recreatiedoeleinden. Zo is de gashouder gevuld met water ten behoeve van een duikcentrum. Wanden van ertsbunkers vormen een klimmuur. En de voormalige hoogoven is nu uitkijktoren waar je hoe hoger komt, het helse kabaal dat met de staalproductie gepaard ging beter kunt voorstellen. Je wordt beloond met prachtig uitzicht over het Ruhrgebied.

De rondleiding was niet verplicht maar zeker de moeite waard. 

De gids voerde ons langs een aantal hoogtepunten van het 230 ha grote park waar wij als ontwerpers zo van onder de indruk waren, dat ze ons met moeite kon aansporen om vooral door te lopen. Er was nog veel meer te zien! Gelukkig hebben we de foto’s nog! Want als visueel ingestelde tuinontwerper is het een kleine stap naar fotografie. De vele op Facebook gedeelde foto’s maakten het mogelijk om de plekken die je ‘gemist’ had toch te bewonderen.

Landschaftspark Duisburg is het gehele jaar kosteloos toegankelijk.

Kijk op de website voor bijzondere lichtshows, evenementen en activiteiten.

Emscherstraße 71 in Duisburg-Meiderich

BERICHT DELEN

TUINONTWERP . BEPLANTINGSPLAN . TUINAANLEG

hét adres voor het vormgeven van een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS | info@natuurbijhuis.nl | 06 13 97 08 63