GROEN! stond er bovenaan de wensenlijst van de opdrachtgevers. Liefst met bomen op het dak. Bomen op dit dak waren helaas niet haalbaar. Hoe leuk ik dat zelf ook gevonden had.
Het is nooit fijn mensen te moeten teleurstellen maar in dit geval betekende dat ook ‘behoeden voor problemen’. De constructie is bepalend voor het gewicht dat op een dak aangebracht kan worden. Gelukkig staan er in de directe omgeving van deze bijzondere daktuin wel een aantal bomen. Je zou hier bijna vergeten dat je in Eindhoven bent.
VAN ONTWERP NAAR REALISATIE
De wens om een stukje gazon op het dak te hebben was gelukkig wel haalbaar. Maar niet zonder beregeningsinstallatie. Uitdroging is het grootste gevaar op een dak. Plaatsing van zonnepanelen was ook iets om rekening mee te houden. Evenals de wens rond te kunnen wandelen, twee terrassen en veel kleur. Al met al een leuke wensenlijst. Een zorgvuldig gekozen lijnenspel vormt de basis van het ontwerp. Dit zorgt voor optimale beleving. Paadjes van kastanjehout versterken het natuurlijke karakter van deze bijzondere daktuin. Eyecatcher is de kas die tevens dient als overkapping van de trapopgang.
De technisch aspecten die bij een daktuin komen kijken, zijn in een vroeg stadium van het ontwerpproces beoordeeld op haalbaarheid. De beoogde uitvoering moet niet alleen technisch haalbaar zijn. Ook financieel. Daarom is een goede samenwerking met een deskundige hovenier van groot belang!
Wil je ook een dakterras of daktuin? Het begint met een goed ontwerp. Natuur bij huis helpt je graag! Neem contact op met Iverna en vraag naar de mogelijkheden.
BEPLANTING
Het dak moet in de toekomst vooral natuurlijk aandoen. Het hoeft niet zo netjes. Daarom is gekozen voor een diversiteit aan beplanting van vaste planten en siergrassen. De gekozen soorten zijn geschikt voor een substraatlaag van 20 cm. O.a. Achillea, Armeria, Asclepias, Dianthus, Eryngium, Euphorbia polychrome, Penstemon, Pulsatilla, Sporobolus en verbena. Maar ook rozemarijn, tijm en bergmunt. Vlinderstruiken en Salix rosmarinfolia zorgen voor de nodige opgaande accenten. Van de substraat zijn een aantal kleine heuveltjes gevormd. Dit versterkt de beoogde natuurlijke uitstraling. Ook biedt het de heesters net dat beetje extra wortelruimte. De kleine bergdennen gebruik ik, tot verrassing van de hovenier, graag op een dak. Als ontwerper heb ik een bepaald eindbeeld voor ogen. Dat is soms moeilijk uit te leggen of via tekening over te brengen. Daarom heb ik de planten zelf uitgezet.
Onderstaande foto’s zijn van Jonkers Daktuinen, tevens verantwoordelijk voor de vakkundige aanleg.
Jonkers Daktuinen heeft een leuke bedrijfsfilm laten maken die te zien is op Youtube.