Hét adres voor het vormgeven van een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS | info@natuurbijhuis.nl | 06 13 97 08 63BEKIJK PORTFOLIO

Met deze fantastische opdracht begon in 2010 mijn carrière als tuinontwerper, herinrichting boerenerf landgoed IJsselvleidt te Wezep. Het is een eer om als beginnende tuinontwerper gevraagd te worden om zo’n grote boerderijtuin te ontwerpen.

Aan de Zuiderzeestraatweg bij Wezep staat aan de rand van landgoed IJsselvliedt een monumentale hoeve. Dwars voor de stal is een gepleisterd woonhuis gebouwd onder rieten schilddak. Op het erf van 3790 m2 staan een houten wagenschuur met rieten wolfdak en een authentiek bakhuis.

De opdrachtgever heeft bij zowel zijn vorige woning in Ommen als bij zijn vakantiehuis in Frankrijk een tuin laten ontwerpen door Henk Gerritsen (Prionatuinen). De opdrachtgever wil vooral sparren over de mogelijkheden voor inrichting van de boerderijtuin. Zo wil hij in fases komen tot een tuin die natuurlijk past in zijn omgeving.”

 

oude foto boerderij Landgoed IJsselvliedt Wezep zuiderzeestraatweg

Boerenerf Landgoed IJsselvliedt

Om te beginnen onderzocht ik de landschappelijke basis. In de omgeving zijn vier landschapstypen te onderscheiden. Het Veluws massief met stuifzandbebossing. Het overgangsgebied tussen bosranden en Zuiderzeestraatweg. De polder met de openheid en verkavelingstructuur en de Randmeerkust die rond 1950 is ontstaan na de inpoldering van Flevoland.

Het in te richten perceel, boerenerf landgoed IJsselvliedt, maakt deel uit van buitenplaats Landgoed IJsselvliet. Dit landgoed is gelegen op de overgang van veen en zandige heuvelrand en ontstaan in de loop van de 13e eeuw in een zogenaamde cope-ontginning. Kenmerkend voor cope-ontginning zijn langgerekte evenwijdige kavels. Deze verkaveling is bepalend geweest voor de structuur van het park. Eind 18e eeuw werd binnen de verkaveling een park met waterpartijen, formele parterres en een sterrenbos aangelegd.

In 1925 maakte tuinarchitect L.A.Springer een nieuw tuinontwerp voor de directe omgeving van Huize IJsselvliedt. Daarbij werd de landschappelijke aanleg grotendeels vervangen door een formele tuin.

Het erf grenst aan Pinetum ’t Vinkennest. Een indrukwekkende beukenberceau biedt toegang tot een wandelbos met slingerpaden, waterpartijen en arboretum. Hier staan een aantal monumentale bomen. Waaronder twee 27 meter hoge Mammoetbomen (Sequoiadendron giganteum) en een Beuk (Fagus sylvatica) met stamomtrek van bijna vijf meter. 

Boerderijtuin

De landschappelijke basis en historische achtergrond van Landgoed IJsselvliedt vormen de basis voor de herinrichting van het boerenerf. De strakke vormgeving bij de boerderij gaat over naar organische vormgeving. Vloeiende lijnen zijn bewust gekozen. De borders zijn zo geplaatst dat de doorkijk naar de polder steeds anders is. Aan de achterzijde van het erf is geen erfafscheiding. Daardoor gaat de boerderijtuin naadloos over in het landschap.

In het portfolio van NATUUR BIJ HUIS staan meerdere ontwerpen van boerderijtuinen. Wil je ook een boerderijtuin laten ontwerpen? Neem vrijblijvend contact op en vraag naar de mogelijkheden..

boerderijtuin tuinontwerp natuur bij huis boerenerf landgoed IJsselvliedt landschappelijke tuin zwemvijver

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROJECTOMSCHRIJVING

ONTWERP: Iverna Zaalberg NATUUR BIJ HUIS
JAAR: 2010

TUINONTWERP . BEPLANTINGSPLAN . TUINAANLEG

hét adres voor het vormgeven van een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS | info@natuurbijhuis.nl | 06 13 97 08 63