Hét adres voor het vormgeven van een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS | info@natuurbijhuis.nl | 06 13 97 08 63BEKIJK PORTFOLIO

Dit ontwerp is geïnspireerd op het gedachtegoed van Anastasia en gebaseerd op Permacultuur ontwerpprincipes, een wereld waar dromen werkelijkheid kunnen worden.

Bijna 2 ha weiland wordt omgevormd tot – zoals de opdrachtgever het zelf noemt- ‘een eigen paradijs’.
Dit omvangrijke project zal de komende jaren in fases worden uitgevoerd.

“THERE ARE
HUNDREDS OF
THOUSANDS WHO ARE
DISCOVERING MORE
AND MORE TRUTH
WITHIN THEMSELVES
AND ARE CHANGING
THEIR WAY OF LIFE AT
THE CORE.”  

ANASTASIA

 

Permacultuur

“Permacultuur is het bewust ontwerpen en onderhouden van ecosystemen die de diversiteit, stabiliteit en veerkracht van natuurlijke ecosystemen hebben.” Permacultuur gebruikt ideeën & tijd in plaats van werk & kapitaal. Om de ontwikkeling te versnellen wordt in de opstartfase werk & kapitaal geïnvesteerd. Het onderhoudsarme aspect zal pas na jaren bereikt worden. We streven naar een zelfvoorzienend ecosysteem, een wereld waar jullie dromen werkelijkheid kunnen worden. Het terrein is omzoomd door populieren. Belangrijk streven is dat een stukje natuur ontstaat waarvan het lijkt alsof het daar altijd al geweest is, niet te gecultiveerd. Een leefbaar compromis tussen een Russische taiga en een Noord Limburgse landschap.

Het groenstructuurplan is opgedeeld in drie groepen:
1. Bomen 2. Struiklaag 3. Onderbegroeiing.
Op basis van deze drie groepen zal de natuurtuin zich de komende jaren ontwikkelen. Het laat ook ruimte voor aanvullingen of eventueel wijzigingen. De aankleding van de terp wordt, nadat deze voltooid is apart behandeld. Het beplantingsplan van het nutsgedeelte dat op basis van permacultuurprincipes wordt ingericht beperkt zich tot de structuurplanten (bomen en heesters). 

Bosplantsoen met solitaire bomen

Bosplantsoen heeft een dichte struik- en kruidlaag, bestaande uit voornamelijk inheemse heesters. Sierheesters komen hierin incidenteel voor, mits deze een meerwaarde hebben voor de natuur. De hoogte van de heesters varieert tussen 2 en 5 m. Vrucht- en doorndragende soorten maken onderdeel uit van de hele houtopstand, als verhoging van de natuurwaarden. De dichtheid van het plantsoen ontstaat doordat alle heesters vitaal en van onderaf vertakt zijn. De afzonderlijke struiken hebben voldoende ruimte om breed uit te kunnen groeien. Bomen ontwikkelen zich als solitair.

Het definitieve ontwerp ligt klaar en het bomenplan is afgerond. Nu volgen de struiklaag en onderbegroeiing. Daarna gaan we de 1500 m2 grote waterpartij met waterval, beekloop en natuurlijke zwemvijver verder vormgeven. Meer info of ook zo’n tuin? Ga hier naar contactgegevens.

 

PROJECTOMSCHRIJVING

Ontwerp: Iverna Zaalberg Natuur bij huis 2015
Locatie: Noord-Limburg

TUINONTWERP . BEPLANTINGSPLAN . TUINAANLEG

hét adres voor het vormgeven van een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS | info@natuurbijhuis.nl | 06 13 97 08 63