De wereld kan niet zonder biodiversiteit, iedereen met een tuin kan een positieve bijdrage leveren. De tuin maakt immers deel uit van een groter geheel, de natuur. Het is van groot belang dat tuinbezitters zich dat realiseren.
Blije bijen en vrolijke vlinders
Voor de moderne westerse tuinliefhebber is de sierwaarde van de tuin erg belangrijk. We denken niet zo snel aan nectar en pollen, voedsel voor insecten die tijdens hun bezoek voor bestuiving zorgen. Een bijkomstigheid die voor de planten van levensbelang is. Gelukkig gaan een hoge sierwaarde en voedselrijke tuin goed samen want het gaat niet goed met de insecten.
Nuttige insecten in de tuin
Insecten zijn nuttig en helpen bij de biologische bestrijding van de in de tuin minder gewenste dieren. Ook leveren veel insecten een bijdrage aan de bestuiving door stuifmeel te verspreiden van bloem naar bloem. Denk aan vlinders, bijen en zweefvliegen. Vlinders zijn bovendien prachtig om te zien. Hoewel rupsen minder geliefd zijn doordat ze zich te goed doen aan planten, zijn ze wel een belangrijke voedselbron voor vogels. Andere nuttige insecten zijn bijvoorbeeld lieveheersbeestjes, oorwurmen en sluipwespen die een bijdrage leveren aan het bestrijden van luizen. En spinnen leven van minder gewenste insecten zoals vliegen en muggen.
Nectar en pollen
Wil je nuttige insecten in je tuin? Zorg dan voor variatie en maak je tuin vooral niet te netjes! Kies een diversiteit aan bloeiende beplanting in verschillende lagen. Bodembedekkers, vaste planten, siergrassen, heesters en bomen. Kies soorten met een hoge nectar- en pollenwaarde. Hiermee wordt de mate waarin beplanting wordt bevlogen om de de hoeveelheid nectar en pollen aangeduid. Niet alleen de hoeveelheid aanwezige nectar maar ook de kwaliteit (de smaak), de herkenbaarheid en de toegankelijkheid zijn van belang. Een plant die veel nectar produceert heeft niet automatisch een hoge nectarwaarde. Let op bloeitijden verspreid over het jaar. Bloei in het najaar is erg belangrijk. Hedera bijvoorbeeld heeft hoge nectar en pollenwaarde (N5 en P5) waardoor bijen zich vlak voor de winter nog goed kunnen voeden.
Inheems en uitheems
Inheemse soorten floreren niet altijd goed in stedelijk gebied. Onder invloed van klimaatverandering verandert de natuur waardoor begrippen inheems en uitheems vervagen. Maak liever een keuze op basis van biodiversiteit, functie en locatie dan je in stedelijk gebied te beperken tot inheemse soorten. Uitheemse soorten zijn vaak beter aangepast aan het versteende stadsmilieu. Kies soorten die geschikt zijn voor de locatie. Planten die bestand zijn tegen hogere temperatuur in de zomer, droge vaak verdichte bodem, strooizout, planten die fijnstof reduceren. Kortom, kies planten die de stedelijke omgeving leefbaar maken, een leefbaar stukje natuur bij huis. Een lange bloeitijd is essentieel, dat komt bijen, vlinders en andere insecten ten goede. De planten leveren het voedsel (nectar, stuifmeel, bessen, zaden en noten) voor de dieren die we in de tuin willen zien.
Wat kan je doen?
- Verban chemische bestrijdingsmiddelen uit je omgeving!! Lees alles over pesticiden op: www.leefmilieu.nl/pesticiden
- Koop bij voorkeur biologisch gekweekte planten of bij kwekers die bewust omgaan met bestrijdings- en bemestingsmiddelen.
- Zorg voor veel variatie in de tuin zodat er het hele jaar iets bloeit. Zorg voor beschutting tegen de wind in de vorm van een haag. Creëer plekken waar vogels kunnen nestelen en waarin insecten zich kunnen verpoppen of overwinteren. Het aantrekken van nuttige insecten en vogels verhoogt de natuurwaarde en de belevingswaarde van de tuin.
- Kies de juiste beplanting of laat een beplantingsplan maken door een Wilde Weelde tuinontwerper. Blije bijen en vrolijke vlinders gegarandeerd!
- Tot slot raad ik aan om de tuin in de wintermaanden zoveel mogelijk met rust te laten. Snoei vaste planten niet terug voor de winter. Maak de tuin winterklaar (het woord zegt het al) als de winter klaar is. Uitgebloeid is ook mooi! Lees hier meer over het winterklaar maken van je tuin.