Hét adres voor het vormgeven van een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS | info@natuurbijhuis.nl | 06 13 97 08 63BEKIJK PORTFOLIO

Verval hoort bij de natuur, wanneer we de tuin zien als stukje NATUUR BIJ HUIS zullen we het natuurlijk verval meer waarderen. Uitgebloeid is ook mooi! Strak gesnoeide hagen en groenblijvende planten vormen in de wintertuin een mooi contrast met de silhouetten van sterke uitgebloeide overeind blijvende planten. Ze zorgen voor een mooi lijnenspel in de border. Rijp, vorst en sneeuw geven een sprookjesachtig beeld. 

Winterklaar?

De tuin winterklaar maken wanneer doe je dat? Nou, het woord zegt het al. Maak je tuin winterklaar als de winter klaar is. Afgestorven planten zijn essentieel voor natuurlijk evenwicht in de tuin. Ze verbeteren de grond en zorgen voor een goed bodemleven. Afknippen in het voorjaar is vroeg genoeg. Blad vormt een voedzame onkruid werende mulchlaag. Ook biedt het extra bescherming tegen vorst en een schuilplaats voor egels en insecten waar vogels op hun beurt weer blij mee zijn. Hark afgevallen blad van het gazon, vul de borders er mee aan. Maai het gazon niet meer als vorst wordt verwacht en maai vooral niet te kort, 3-4 cm is prima. Geef de tuinmeubels een sopje, maak de paden schoon. Snoei begin december de druif, knip alles na het derde oog af. Bomen en heester kunnen ook in de winter gesnoeid maar in het voorjaar bloeiende heester worden na de bloei gesnoeid. Snoeien doet groeien. Het is een vak apart waar een hovenier u graag bij zal helpen. 

Hommels?

Knip vaste planten pas eind maart terug om te voorkomen dat hommels worden verstoord. Diverse hommel koninginnen overwinteren in of vlak boven de grond vaak tussen de stengels van vaste planten omdat daar ook blad tussen blijft liggen. Als het beneden de 6-8°C is heeft deze koningin geen kans om te overleven. Wacht dus tot maart/begin april. Dan zijn de hommel koninginnen al weer aan het vliegen.

Wil je ook een tuin met een aantrekkelijk winterbeeld waar het hele jaar wat te beleven valt? Neem contact op en informeer naar de mogelijkheden en bel 06-13970863.

 

Nog steeds zijn er mensen die dan wel een groene tuin hebben in plaats van een versteende tuin maar die denken er goed aan te doen om in de herfst alles wat tekenen van verval vertoont te verwijderen. Ik had zelf zo’n fanatieke overbuurman en verbaasde mij er meerdere keren per week over hoe hij zijn emmers gevuld kreeg om vervolgens de zwarte vlakte aan te harken. Bij het passeren klaagde hij wel eens dat er niets wilde groeien. “Slechte grond.” vertelde hij mij dan.

Het was een vriendelijke man, aardig op leeftijd ook. Het zou niet lang meer duren voor hij zijn huis met tuin moest verruilen voor een verzorgingsflat. En dat was triest want de schoffel was zijn beste vriend. Schoffelen hield hem in beweging. Ik hoopte altijd dat de tuin na zijn vertrek compleet zou verwilderen, een soort wraak van de natuur.

TUINONTWERP . BEPLANTINGSPLAN . TUINAANLEG

hét adres voor het vormgeven van een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS | info@natuurbijhuis.nl | 06 13 97 08 63