Uitgebloeid is ook mooi!

Nog steeds zijn er mensen die dan wel een groene tuin hebben in plaats van een versteende tuin maar die denken er goed aan te doen om in de herfst alles wat tekenen van verval vertoont te verwijderen. Ik heb zelf zo’n fanatieke overbuurman en verbaas mij er meerdere keren per week over hoe hij zijn emmers gevuld krijgt. Een foto plaatsen gaat mij net iets te ver, het is verder best een vriendelijke man. Aardig op leeftijd ook, ik denk niet dat het nog lang duurt voor hij zijn huis met tuin moet verruilen voor een verzorgingsflat. En dat is triest want de snoeischaar is zijn beste vriend en houdt hem in beweging. Maar als het toch zo ver is dan zie ik graag dat de tuin compleet gaat verwilderen, een soort wraak van de natuur.

Uitgebloeid is ook mooi!

Verval hoort bij de natuur, wanneer we de tuin zien als stukje ‘Natuur bij Huis’ zullen we het natuurlijk verval meer waarderen. Uitgebloeid is ook mooi! Strak gesnoeide hagen en groenblijvende planten vormen in de wintertuin een mooi contrast met de silhouetten van sterke uitgebloeide overeind blijvende planten. Ze zorgen voor een mooi lijnenspel in de border. Rijp, vorst en sneeuw geven een sprookjesachtig beeld. Afknippen in het voorjaar is vroeg genoeg. Afgestorven planten zijn bovendien essentieel voor natuurlijk evenwicht in de tuin. Ze verbeteren de grond en zorgen voor een goed bodemleven. Blad vormt een voedzame onkruid werende mulchlaag. Ook biedt het extra bescherming tegen vorst en een schuilplaats voor egels en insecten waar vogels op hun beurt weer blij mee zijn. 

Knip vaste planten pas eind maart terug om te voorkomen dat hommels worden verstoord. Diverse hommel koninginnen overwinteren in of vlak boven de grond vaak tussen de stengels van vaste planten omdat daar ook blad tussen blijft liggen. Als het beneden de 6-8°C is heeft deze koningin geen kans om te overleven. Wacht dus tot maart/begin april. Dan zijn de hommel koninginnen al weer aan het vliegen.

Winterklaar

Hark afgevallen blad van het gazon, vul de borders er mee aan. Maai het gazon niet meer als vorst wordt verwacht en maai vooral niet te kort, 3-4 cm is prima. Geef de tuinmeubels een sopje, maak de paden schoon, Snoei begin december de druif, knip alles na het derde oog af. Bomen en heester kunnen ook in de winter gesnoeid maar in het voorjaar bloeiende heester worden na de bloei gesnoeid. Snoeien doet groeien. Het is een vak apart waar een hovenier u graag bij zal helpen. 

Wil je ook een tuin met een aantrekkelijk winterbeeld waar het hele jaar wat te beleven valt? Neem contact op en informeer naar de mogelijkheden en bel 06-13970863. 

BERICHT DELEN