Hét adres voor het vormgeven van een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS | info@natuurbijhuis.nl | 06 13 97 08 63BEKIJK PORTFOLIO

Voorjaar 2020 is het extra genieten in de tuin. Niet alleen doordat we meer bij huis zijn als gevolg van de Corona-maatregelen.
Maar ook doordat de voorjaarsbloeiers in onze tuin voor de eerste keer bloeien. De tuin is namelijk eind maart 2019 aangeplant. Op de foto’s hieronder is het verschil te zien tussen voorjaar 2019 en voorjaar 2020.

Winterklaar

In de winter laat je de natuur zijn gang gaan in de tuin. Planten geven beschutting en leveren een voedselbron voor insecten, vogels en andere dieren in de tuin. Afgestorven plantmateriaal is essentieel voor het natuurlijk evenwicht in de tuin. Het verbetert de bodem wat bijdraagt aan een goed bodemleven. Pas in het voorjaar is het tijd voor ‘groot onderhoud’ in de tuin. Pas als de winter klaar is maak je de tuin winterklaar. Dan voer je het afgestorven plantmateriaal af naar de composthoop en verwijder je direct het onkruid.

Wanneer we de tuin zien als stukje NATUUR BIJ HUIS zullen we het natuurlijk verval meer waarderen. Uitgebloeid is ook mooi! Groenblijvende planten en strak gesnoeide hagen vormen in de wintertuin een mooi contrast met de silhouetten van sterke uitgebloeide, overeind blijvende planten. Ze zorgen voor een mooi lijnenspel in de border. Rijp, vorst en sneeuw geven een sprookjesachtig beeld.

Afknippen in het voorjaar is vroeg genoeg. Pas op waar je loopt! Vertrap geen opkomende bloembollen en interessante zaailingen.

De linker foto is genomen op 13 april. Hierop staan de oude aren van Molinia caerulea ‘Poul Petersen’ in de avondzon. De rechter foto toont beplanting in november.

Waardevolle heesters en kleine bomen

Langs de lange oprit staan o.a. Magnolia ‘Genie’, Malus ‘Evereste’, Choisya en Cercis canadensis ‘Forest Pansy’. De Cercis bloeit op het kale hout, voordat er hartvormig blad aankomt. Lang hebben we daar helaas niet van kunnen genieten. Dankzij een voorjaarsstorm waren de bloemetjes er binnen een dag af. Weer wat geleerd, de Cercis kan beter beschut staan.

Geleend landschap

De tuin en omgeving gaan vloeiend in elkaar over. Dit wordt versterkt door de keuze van de beplanting. Op de voorgrond groeien Epimedium, Rodgersia en Dryopteris erythrosora. De rood-bruine kleur van het frisse blad is identiek aan de kleur van de vacht van de Limousin-runderen die op de achtergrond in het Roerdal grazen.

Na een lange winter is het heerlijk om vanuit huis, als het buiten nog koud is, zicht te hebben op voorjaarsbloeiers. De bloemetjes van Epimedium pubigerum ‘Orangekönigin’ en de helderblauwe Scilla siberica zijn bovendien zo klein dat je er te weinig van zou genieten als je je ze te ver van het raam zet. Het oranje van deze Epimedium combineert fantastisch met het felle blauw van de Scilla. Beide bloeien in maart/april evenals Sneeuwklokjes, Galanthus nivalis. Iets later worden de borders opgesierd met diverse tulpen waaronder de ‘Daydream’. Om bij weg te dromen…

Hieronder volgen nog een aantal toppers in de voorjaarstuin! Pulsatilla bijvoorbeeld die ik uitgebloeid nog mooier vind dan in bloei!

Onmisbaar in de voorjaarstuin is Wolfsmelk. Bijvoorbeeld Euphorbia characias subsp. wulfenii, Euphorbia amygdaloides ‘Purpurea’ en wat mij betreft de allermooiste: Euphorbia ‘Nothowlee’ (BLACKBIRD).

In onze tuin staan diverse Geum’s waaronder de 30 cm hoge ‘Alabama Slammer’ en de 60 cm hoge ‘Prinses Juliana’ die fantastisch combineert met het vedergras Stipa, Euphorbia en Anemone sylvestris. Gegarandeerd genieten rond Pasen en Koningsdag!

Wil je ook een aantrekkelijke voorjaarstuin? Neem contact op voor Natuur bij huis.

TUINONTWERP . BEPLANTINGSPLAN . TUINAANLEG

hét adres voor het vormgeven van een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS | info@natuurbijhuis.nl | 06 13 97 08 63