Hét adres voor het vormgeven van een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS | info@natuurbijhuis.nl | 06 13 97 08 63BEKIJK PORTFOLIO

Deze op een helling gelegen stadstuin in Maastricht is in 2017 omgevormd tot een stukje NATUUR BIJ HUIS. De tuin bestaat uit drie gedeelten. Een binnenplaats die dienst doet als voortuin, een hoger gelegen achtertuin en, achter de beukenhaag gelegen, een later aangekocht stuk grond.

Het regenwater, afkomstig van de Sint-Pietersberg, vormde regelmatig een modderstroom over de binnenplaats, langs de voordeur van de uit mergel opgetrokken woning. Verbeteren van de waterhuishouding stond danook bovenaan de wensenlijst.

Betontegels maakten plaats voor een meer open combinatie van flagstones, grind en beplanting. De oude tegels zijn gehalveerd en opgestapeld tot twee verhoogde borders.

Recht van overpad

Recht van overpad maakte deze opdracht tot een ware uitdaging. De in de achtertuin gelegen schuur is namelijk van de buren. En de ingang naar de onder de schuur gelegen kelder bevindt zich pontificaal in de achtertuin! De lieve vrede bewaren én privacy creëren stond dus stip op twee. Dankzij een nieuwe erfafscheiding en afsluitbare tuindeur is een gang naar ‘De rijdende rechter’ voorkomen.

Direct bij de ingang zijn een fietsen- en containerberging geplaatst. Beiden voorzien van groendakje. De twee nieuwe verhoogde borders zijn zo gesitueerd dat aan de eisen van recht van overpad wordt voldaan, 150 cm doorgang blijft vrij. De oude stoeptegels zijn gehalveerd en hergebruikt als stapelmuurtjes.

De muurtjes rond het terras zijn in prima staat en behouden gebleven. Oude coniferen zijn hier vervangen door kastanjehouten schermen. Daarnaast is de bocht gecreëerd van kastanje rondhouten palen en een robuuste poort geplaatst. De ingang van de schuur is daardoor afgezonderd van de achtertuin. Alleen wanneer buren de kelder willen betreden wordt de privacy nog verstoord. Een slot op de poort maakt het ongewenst bezoek minder gemakkelijk om achter de woning te komen.

Nu de coniferen geruimd zijn is voldoende ruimte ontstaan voor een buitenkeuken. Een pizzaoven is hier echt op zijn plaats!

Hoogteverschil

In de achtertuin is het hoogteverschil opgevangen met een muurtje van natuurstenen stapelblokken. Daarbij is ruimte gecreëerd voor een vijvertje. De kleine vijver heeft aan de achterzijde een natuurlijke overloop in de border. De linker erfgrens is voorzien van een privacy biedende gesloten schutting van ruw houten planken. Achter de vijver was aanvankelijk een diepe border met prieel voorzien. De opdrachtgevers twijfelden echter geen moment toen grond bijgekocht kon worden. Een doorgang in de haag geeft nu toegang tot dit aanvullende deel van de stadstuin en maakt de belevingswaarde vele malen groter.

Ontwerp: Iverna Zaalberg

NATUUR BIJ HUIS

Aanleg: René Pasman

Locatie: Maastricht

TUINONTWERP . BEPLANTINGSPLAN . TUINAANLEG

hét adres voor het vormgeven van een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS | info@natuurbijhuis.nl | 06 13 97 08 63