DE TUIN IN HET NAJAAR

De herfst is als een tuinfeest! Een tuinjaar wordt afgesloten, het werk van de tuinier beloond met een schitterende toegift van de natuur. Silhouet en herfstkleur spelen de hoofdrol in de borders.

Rhus glabra ‘Laciniata’

Rhus glabra ‘Laciniata’ is een niet woekerende architectonische fluweelboom met diep ingesneden, kant-achtig blad met een opvallend rode herfstkleur. Dankzij zorgvuldig snoeien zal deze Rhus uitgroeien tot een grillige, kleine boom waarin architectuur van de woning en natuurbeleving samenkomen.

Natuurbeleving bij huis

Zicht op beplanting vanuit huis is erg belangrijk. Dat besef je des te meer als de dagen korter en kouder worden. Dankzij grote ramen in de voormalige stal genieten wij ieder seizoen van de borders langs de oprit. De betonvloer binnen gaat over in kasseien. Betonnen groenstrookplaten houden het erf goed begaanbaar. Ze lijken op veestalroosters wat refereert aan de voormalige agrarische bedrijvigheid. Goede afwatering gegarandeerd! In de stroken groeit niet alleen gras maar ook madeliefjes en Erigeron dat zich rijk uitzaait. Het oranje van de dakpannen op de oude schuur zie je terug in de beplanting.

Uitgebloeid is ook mooi!

Veronicastrum, Echinacea’s en Eryngium blijven boeiend, uitgebloeid is ook mooi! Kleuren vervagen en maken plaats voor beige en bruintinten die samen met de siergrassen een mooi contrast vormen met het grijs-groen van Euphorbia en Baptisia.

Helenium

Nog een onmisbare bolderplan is Helenium. Het oranje-bruin-geel van Helenium ‘Waltraut’ combineert fantastisch met de Echinacea’s. Het is op donkere dagen net alsof de zon in de border schijnt. ‘Waltraut’ gaat helaas wel leunen op zijn buren. In tegenstelling tot Helenium ‘Loysder Wieck’ die bijzonder stevig overeind blijft staan. Hoewel de kleur van ‘Loysder Wieck’ veel warmer oranje-bruin is, zonder overmatig geel, bloeit deze Helenium niet tot in d herfst. En zonnige herfstbloei heeft dan toch mijn voorkeur.

BERICHT DELEN

TUINONTWERP ... BEPLANTINGSPLAN ... TUINAANLEG

hét adres voor het vormgeven van een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS | info@natuurbijhuis.nl | 06 13 97 08 63