DE TUIN IN HET NAJAAR

Siergrassen spelen een belangrijke rol in de border, met name in de herfst. De beplanting in onze eigen tuin is slechts zes maanden oud. Terwijl Molinia’s, Panicum en Stipa calamagrostis vragen om geduld, staan Stipa tenuissima, Sesleria autumnalis en Calamagrostis ‘Karl Foester’ al maanden te schitteren.

Helenium

Het oranje-bruin-geel van Helenium ‘Waltraut’ is nu bijna helemaal geel. Persoonlijk vind ik dat wel aantrekkelijk in de herfst. Het is op donkere dagen net alsof de zon in de border schijnt. ‘Waltraut’ gaat helaas wel leunen op zijn buren. In tegenstelling tot Helenium ‘Loysder Wieck’ die bijzonder stevig overeind blijft staan. Hoewel de kleur van ‘Loysder Wieck’ veel warmer oranje-bruin is, zonder overmatig geel, bloeit deze Helenium minder lang.

Helenium ‘Waltraut’
Penstemon ‘Rich Ruby’

Penstemon ‘Rich Ruby’ bloeit langs de oprit onuitputtelijk door. In de halfschaduw is de bloei beduidend korter.

Euphorbia

In de tuin staan diverse Euphorbia’s. Euphorbia ‘Black Bird’ begint de laatste weken pas goed bladmassa te vormen. Euphorbia amygdaloides robbia heeft schitterend groenblijvend blad maar ook de neiging om te woekeren. Mits in toom gehouden, is het een fantastische borderplant, solitair of in kleine groepen. Op de foto hieronder staat deze Euphorbia naast één van de kasseien-paadjes. Wat ben ik blij dat het straatwerk van de kasseien zo mooi hersteld is! Wil je lezen wat er mis ging tijdens de aanleg? Klik dan hier.

Achillea ‘Walter Funke’

De kleuren van Achillea ‘Walter Funke’ vervagen . De uitgebloeide schermvormige bloemen steken, evenals Sedum, donker af tegen het frisse beige-groen van Stipa tenuissima.

Rhus gladra ‘Laciniata’

Rechts staat een Rhus gladra ‘Laciniata’. Een niet woekerende architectonische fluweelboom met diep ingesneden, kant-achtig blad met een opvallend rode herfstkleur. Dankzij zorgvuldig snoeien zal deze Rhus uitgroeien tot een grillige, kleine boom waarin architectuur van de woning en natuurbeleving samenkomen.

Van de geel-bruin-oranje bloeiende Rudbeckia triloba ‘Prairie Glow’ zijn nu alleen de massa donkere kegeltjes nog over. Deze planten gaan verhuizen naar een andere border om plaats te maken voor meer Tagetes. Als er één plant lang bloeit, dan is het wel het afrikaantje! Tagetes verdient het wat mij betreft om, net als Dahlia’s, meer toegepast te worden in de border. Ik kijk nu al uit naar volgend jaar!

BERICHT DELEN

TUINONTWERP ... BEPLANTINGSPLAN ... TUINAANLEG

hét adres voor het vormgeven van een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS | info@natuurbijhuis.nl | 06 13 97 08 63