Hét adres voor het vormgeven van een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS | info@natuurbijhuis.nl | 06 13 97 08 63BEKIJK PORTFOLIO
tuinontwerp landschappelijke tuin

Als tuinontwerper kom je, met een beetje geluk, op de mooiste locaties. Zo werd ik in 2018 gevraagd voor het ontwerp en tuinaanleg van een landschappelijke natuur-tuin in Termaar. Dit buurtschap ligt in Zuid-Limburg bij Margraten. De opdrachtgevers hebben een schitterend huis gebouwd met prachtig uitzicht over de huisweides en boomgaard. De grond behoorde vroeger tot de naburige carré boerderij. Ik ben met veel plezier de uitdaging aangegaan om een natuurlijke tuin te ontwerpen en te begeleiden bij de tuinaanleg. In deze natuurtuin draait het om natuurbeleving!

De basis van het tuinontwerp wordt gevormd door een zorgvuldig gekozen lijnenspel. Daardoor ontstaat een optimale beleving van de buitenruimte. Dankzij organische vormgeving is een aangename overgang gecreëerd van de rustige straat in het buurtschap naar het achter de woning gelegen glooiende Limburgse landschap. Vroeger was een groot deel van de omgeving ingericht met hoogstamfruit. Refererend naar die tijd adviseerde ik drie hoogstam fruitbomen in de voortuin. Ik zag het al voor me.

Beleef de natuur-tuin

De bestaande begroeiing langs de erfgrens is aangevuld met streekeigen heesters. Door middel van een takkenril en kastanjehouten boomstammen wordt privacy gecreëerd. Natuur bij huis was één van de eerste tuinontwerpers die boomstammen gebruikte als erfafscheiding. Meer zien? Bekijk foto’s van de bekroonde bedrijfstuin. De takkenril wordt aangevuld met het snoeihout van de heesters en vormt zo een natuurlijke erfafscheiding waarin vogels een school- of nestplaats vinden. Vanaf het zithoekje bij de slaapkamer is mooi zicht over de borders. 

De aanwezige notenboom naast het huis werd op den duur te groot voor deze plek in verband met de zonnepanelen. Aanvankelijk had ik voorgesteld om drie Prunussen subhirtella ‘Autumnalis Rosea’ met schitterende herfstkleur te planten. Met drie bomen zou dit gedeelte van de tuin op warme zomerdagen aangenaam schaduwrijk worden. Op onderstaande afbeelding is het beoogde resultaat te zien. Maar het belang van bomen wordt helaas nog vaak onderschat. Bomen kwamen te vervallen. Ondanks de steeds warmere zomers staat een zonovergoten tuin nog vaak hoog op de wensenlijst.

Materialen

Materiaalkeuze in deze natuur-tuin werd afgestemd op de bebouwing en de omgeving. De gevelsteen is vervaardigd van Limburgse Löss en grondstoffen uit de Vulkaan-Eifel. Ik heb gekozen voor erfverharding van Maasgrind. Het grind werd omsloten door Cortenstalen borderranden. Grind past uitstekend in een natuurlijke tuin en garandeert bovendien een goede afwatering. Langs de paden liggen Grauwacke sierkeien die als zitelement kunnen worden gebruikt. De kleinkinderen kunnen er heerlijk op klauteren. Grauwacke en Cortenstaal combineert goed met de Lariks houten gevelbekleding en de gevelsteen. 

Beplanting

Om de natuur-tuin beleving compleet te maken is een nauwkeurig samengesteld beplantingsplan, passend bij de omstandigheden, onmisbaar. Denk aan siergrassen die wuiven in de wind, planten die aantrekkelijk zijn voor vogels en insecten en aan wintersilhouet. 

De voortuin heeft dankzij een matrixbeplanting een natuurlijke, rustige, uitstraling gekregen. De basis van Sesleria, Deschampsia en Stipa past goed in een natuurlijke tuin. Deze siergrassen worden aangevuld met vaste planten in diverse tinten roze en blauw.  

Plantencombinaties worden zorgvuldig samengesteld. Daarbij wordt o.a. rekening gehouden met hoeveelheid bloei in de verschillende jaargetijden. De combinatie en positionering van de basis-, seizoens- en structuurplanten is bepalend voor het eindresultaat. Het uitzetten van de beplanting doe ik daarom bij voorkeur persoonlijk.

Wil je ook een ‘beleef de natuur-tuin’ met weelderige plantenborders? Laat dan eerst een goed ontwerp maken. Meer informatie? Neem contact op met NATUUR BIJ HUIS.

TUINONTWERP . BEPLANTINGSPLAN . TUINAANLEG

hét adres voor het vormgeven van een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS | info@natuurbijhuis.nl | 06 13 97 08 63