Hét adres voor het vormgeven van een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS | info@natuurbijhuis.nl | 06 13 97 08 63BEKIJK PORTFOLIO

Zoek je een sterke tuinplant met een indrukwekkend effect? Dan is Pijpestrootje, Molinia ‘Transparent’ iets voor jou. De tot wel twee meter hoog boven het lage loof uitstekende licht bruine bloeiaartjes bewegen sierlijk bij het minste zuchtje wind. Naarmate het bloei vordert wordt de luchtige bloeiwijze iets breder. Dan, in vol ornaat, doet dit Pijpestrootje haar naam eer aan. Het is zo transparant dat je er altijd goed doorheen kunt kijken. Dit is dus de ideale plant als je hoogte wilt creëren in je beplanting zonder uitzicht te verliezen. Dat is één van de redenen waarom Molinia ‘Transparent’ hoog gewaardeerd wordt onder kenners. 

Molinia is een langzaam groeiend overblijvend siergras. Houdt er bij het aanplanten rekening mee dat Molinia ‘Transparant’ even moet settelen voordat het, in ongeveer drie jaar tijd, uitgroeit tot een forse plant die wel een meter in doorsnede kan worden.  

Het overhangende blad doet mij in het voorjaar denken aan de groene Grobbebol van TiTa Tovenaar. Het is de zomer door een beetje rommelig, niet woest aantrekkelijk. Maar wanneer de lange stevige bloeihalmen verschijnen weet je weer waarom je dit gras hebt aangeplant.

Breng je tuin in beweging

In de herfst, wanneer Molinia goudgeel kleurt als de najaarszon,  steelt dit gras pas echt de show. Helemaal wanneer je dit siergras een plekje vooraan in de border geeft. Want dan kun je, als het heeft geregend, de met druppeltjes bedekte bloeiaren van dichtbij aanschouwen. En reken maar dat je verlangt naar de eerste vorst want met rijp is Molinia ‘Transparent’ echt onweerstaanbaar!

Molinia heeft weinig onderhoud nodig. Als de bloeihalmen in de winter omwaaien en languit in de border liggen kun je ze verwijderen. De beige bladmassa blijft de hele winter interessant. Andere planten steken daar namelijk goed tegen af. Zoals de zwarte zaadpeulen van Baptisia. Verwijder het afgestorven blad pas in het voorjaar zodat het fris opkomende groene blad de ruimte krijgt.

Molinia transparent combineren

Molinia ‘Transparent’ komt het beste tot zijn recht als solitair in een lage beplanting waarin de plant de ruimte heeft. Of combinaties met vaste planten zoals Persicaria amplexicaulis ‘Firetail’, Echinacea ‘Magnus’, Knautia macedonica of Rudbeckia tribola ‘Prairie Glow’ die ook niet mag ontbreken in de wat grotere herfsttuin. Andere goede cultivar is Molinia ‘Windspiel’ Deze is iets hoger en heeft iets zwaardere bloeiaren waar de wind mee speelt. Pluk je graag boeketten uit je tuin? Vergeet dan niet een aantal bloeihalmen toe te voegen voor een bijzonder sierlijk effect.

Dit artikel is geschreven voor De Bloeimeesters en gepubliceerd in Seasons magazine.

TUINONTWERP . BEPLANTINGSPLAN . TUINAANLEG

hét adres voor het vormgeven van een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS | info@natuurbijhuis.nl | 06 13 97 08 63