Hét adres voor het vormgeven van een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS | info@natuurbijhuis.nl | 06 13 97 08 63BEKIJK PORTFOLIO

In 2021 werd ik benaderd voor een bijzondere opdracht voor het tuinontwerp en beplantingsplan bij een vakantiehuis in de Ardennen. Een inventarisatie op locatie was het begin van een ontwerpproces waarin NATUUR BIJ HUIS de taak kreeg om een harmonieuze relatie tot stand te brengen tussen vakantieboerderij en landelijke tuin enerzijds en het weidse uitzicht op het omringende landschap anderzijds. Door een paar dagen op locatie te verblijven kon ik mij optimaal inleven en ook ervaren hoe gasten de locatie beleven.

In de schetsfase onderzochten we o.a. de beste positie voor speeltoestellen, een toekomstige zwemvijver, moestuin, wandelpaden, terrassen bij de boerderij en aan de beek. In de huidige jonge boomgaard, het meest vlakke gedeelte van het terrein, wordt een grote moestuin geïntegreerd. Aanwezige gezonde bomen blijven behouden en staan in gazon of moestuin, net hoe het uitkomt.

Een stukje bos wordt van toegevoegde waarde voor de verhuur van het vakantiehuis doordat het wordt omgevormd tot kampeerplaats. Hier kan een tipi of yurt geplaatst worden. Zo wordt deze locatie nog idealer voor twee of drie gezinnen waarvan de kinderen liever niet meer met hun ouders op vakantie gaan. Tieners kunnen kamperen terwijl ouders onopvallend een oogje in het zeil houden. Ik hoop dat die kinderen zich ook op de vakantie verheugen als ze beseffen dat ze niet écht verstoken zijn van ouders maar wel van internet. 

Terras

De algehele uitstraling van het terras bij huis wordt opgewaardeerd door materiaal- en kleurgebruik. Het zicht vanuit huis op de aarden wal beplant met o.a. Brem en Berken is een belangrijke factor voor de mate van natuurbeleving. Ardenner split wordt vervangen door Gres kasseien. Niveau van de bestrating wordt gelijk aan onderzijde dorpel en het terras krijgt over de gehele breedte een trede, eveneens van Gres kasseien. Langs het terras komt een Pierres-sèches stapel-zit-muur passend bij de buitenmuren van de boerderij. Hier kunnen gasten van het vakantiehuis optimaal genieten van het uitzicht. Ook de kleur van schilderwerk en meubilair wordt afgestemd op de natuursteen.

Moestuin

De nieuwe moestuin wordt aan twee zicht-zijden afgeschermd met hagen. Hagen geven niet alleen beschutting maar ook structuur waardoor de tuin het hele jaar interessant oogt. Is het niet heerlijk om hier verstoppertje te spelen? De moestuin wordt omheind om konijnen, honden en andere ongenode gasten uit de moestuin te weren. Langs de noord-oost erfgrens wordt een vier meter brede strook beplant met streekeigen bosplantsoen wat de relatie met de omgeving versterkt en de buitenopslag van de buren aan het zicht onttrekt. Aan de noord-west kant wordt de deels aanwezige gemengde haag doorgetrokken. Tussen de gemengde haag, het bosplantsoen en de moestuin blijft een ongeveer vier meter brede strook gras vrij. Niet alleen om het maaien te vergemakkelijken maar ook om onderhoud aan het bosplantsoen te kunnen uitvoeren.

tuinontwerp omheinde moestuin met kas

De moestuin die 14,5×9,4 m2 groot is kan rondom van een stenen kader voorzien worden. Binnen dit kader wordt de moestuin verdeeld in diverse plantvakken. Paden kunnen verhard worden met grind, klinkers, stalroosters of kasseien. En dat laatste is wel sjiek. Kaders in de moestuin geven de gewenste structuur waardoor onderhoud overzichtelijk blijft en de tuin ‘netter’ oogt. Dat is wel belangrijk omdat het vakantiehuis ook verhuurd wordt. Voor aanleg worden bij voorkeur voor handen zijnde materialen hergebruikt. In het ontwerp is voldoende ruimte voor een kas die gecombineerd kan worden met een houten berging. Dankzij openslaande deuren aan twee zijden kan deze berging optimaal benut worden voor het opbergen van tuingereedschap voor zowel het werken in de moestuin als ook daarbuiten.

Plan van aanpak

De opdrachtgevers gaan het plan in drie fases realiseren.

Fase 1

– Speeltoestel verplaatsen (=uitzicht verbeteren)

– Terras aanleggen, schilderwerk, meubels (1a)

– Gedeelte muur herstellen (+ zitmuur bij terras)

– Aarden wal, bomen, brem e.d. behouden i.v.m. natuurbelevings-waarde (BP)

– Bosplantsoen en gemengde hagen aanplanten (BP)

– Moestuin verplaatsen (1b)

– Bloemenweide aanleggen

– Doorgang naar beek en kampeerplaats met vuurplaats snoeien

– Takkenrillen en houtstapels aanleggen

– Padenstructuur maaien

Fase 2

– Vaste bank met vuurplaats bij beek

– Beek verbreden t.b.v. spelen

– Terrein bij beek opschonen

– Stenen hergebruiken voor zitranden o.a. bij trampoline

Fase 3

– Interne verbouwing; sauna bij raam in schuur en deur in zijgevel

– Nieuw kleiner afdak aan zijgevel

– Borders t.h.v. sauna en afdak aanleggen

– Jeu de boules baan aanleggen

“Het proces hebben we als waardevol ervaren omdat
we nu inderdaad het masterplan voor de tuin hebben en
stap voor stap het  één en andere aan kunnen pakken
afhankelijk van hoeveel tijd, geld en zin we er in hebben.
Zo’n plan geeft rust
en het was echt leuk om dat zo met je uit te werken.”

TUINONTWERP . BEPLANTINGSPLAN . TUINAANLEG

hét adres voor het vormgeven van een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS | info@natuurbijhuis.nl | 06 13 97 08 63