Hét adres voor het vormgeven van een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS | info@natuurbijhuis.nl | 06 13 97 08 63BEKIJK PORTFOLIO

 

Dit voormalige schoolplein is gelegen aan de Akkertstraat in de Schrijversbuurt te Eindhoven. Het schoolgebouw is omgebouwd en uitgebreid tot een wooncomplex met 21 levensloop bestendige appartementen voor 45-plussers. Na het inrichten van de daktuin mocht ik het voormalige schoolplein omvormen tot een gezamenlijke tuin waar bewoners zelf aan de slag kunnen. In het ontwerp is ruimte om elkaar te ontmoeten, gezamenlijk te eten, een verjaardag te vieren en om te tuinieren in groente- en kruidentuin. Voor het plaatsen van diverse fruitbomen is rekening gehouden met de bronboringen en leidingwerk ten behoeve van aardwarmte.

Hergebruik materialen

De stoeptegels, een aantal fietsenrekken en banken worden hergebruikt. De kruidentuin is ingezaaid met eenjarigen (2016). Vanwege budgettaire beperkingen wordt in een later stadium vaste beplanting aangebracht.

‘De Schrijver’ heeft een mooie plek gekregen naast de entree, omringd door vlinderstruiken. Dit beeld is gemaakt door één van de bewoners, kunstenaar Jan Harten.

Langs het gazon staat een 5 meter lange bank die is opgebouwd met oude stoeptegels en bouwmaterialen. Daardoor doet dit element tevens dienst als insectenhotel. Deze bank hebben we samen met bewoners gebouwd. Onder het motto ‘wat doe je in een gezamenlijke tuin… samenwerken!’

Veel bewoners van ‘De Schrijver’ hebben een huis met tuin verruild voor een levensloop bestendig appartement. Daardoor voorziet deze voortuin in de behoefte om nog zelf te kunnen tuinieren. Ik heb bewust gekozen voor een bijna parkachtige organische vormgeving. Hierdoor behoudt de tuin zijn charme wanneer bewoners in de toekomst onverhoopt minder actief tuinieren.

Wil je ook een gezamenlijke tuin laten ontwerpen? Neem contact op voor NATUUR BIJ HUIS.

Bekijk ook de ander tuinen die ik voor de bewoners van CPO De Schrijver heb mogen ontwerpen in mijn portfolio. De aangrenzende voortuin,  de daktuin, de hufterproof voortuin en de patio in zuidelijke sfeer.

PROJECTOMSCHRIJVING

Ontwerp: Iverna Zaalberg - Natuur bij Huis
Aanleg: Rene Pasman De Mildert Tuinen winter 2016/2017
Locatie: CPO De Schrijver Eindhoven

TUINONTWERP . BEPLANTINGSPLAN . TUINAANLEG

hét adres voor het vormgeven van een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS | info@natuurbijhuis.nl | 06 13 97 08 63