Hét adres voor het vormgeven van een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS | info@natuurbijhuis.nl | 06 13 97 08 63BEKIJK PORTFOLIO

voorbeeld tuinontwerp kindvriendelijke ommuurde stadstuin natuur bij huis

 

Deze ommuurde tuin is gelegen in Roermond achter een schitterend gerenoveerde woning (1870). De achtertuin is alleen via de woning toegankelijk en aan drie zijden omsloten door oude muren. Wat ik aantrof was een ommuurd gazon, meer niet. Prima want dat gaf mij de ruimte om hier zonder belemmeringen invulling aan te geven. Het werd een leefbaar stukje natuur bij huis!

Gelukkig waren de opdrachtgevers erg te spreken over het idee om het gazon geheel te verwijderen (dat scheelt niet alleen maaien maar ook bergruimte voor de grasmaaier). Gezien het tekort aan bergruimte was een berging in de tuin noodzakelijk. Fietsen, container, speelgoed en klein gereedschap zouden daar ondergebracht kunnen worden.  De schuifdeur van de berging (eikenhout met gegalvaniseerd frame) doet tevens dienst als schoolbord.

Scoria Bricks

Geen gazon betekende nog niet dat er veel bestrating zou komen. Ik beperk bestrating bij voorkeur tot het noodzakelijke, het is immers bedoeld om het terrein toegankelijk te maken. Het voorstel te kiezen voor Skoria Bricks werd enthousiast ontvangen. Scoria Bricks (10x20x9/10 cm) zijn oude gebakken stenen, met een unieke uitstraling door de blauw/ grijze kleur. De zandbak is ook uitgevoerd in Skoria Bricks waardoor een rustig geheel ontstaat.

De vloeiende lijn van het pad, met aan weerszijden weelderige beplanting geven de tuin een natuurlijke uitstraling. De materiaalkeuze is passend bij het gemoderniseerde karakter van de woning.  In de aluminium vogelspeelschaal krijgen de poppen op warme zomerdagen zwemles. Deze schaal is geplaatst in Pebble Stones die tevens als speelelement dienen. Daarnaast liggen er in de rechter plantenborder boomstamschijven en is er de mogelijkheid om aan de pergola een schommel of hangstoel te bevestigen.

Blikvanger is de meerstammige Amelanchier lamarkii die met zijn schitterende voorjaarsbloei en herfstkleur goed zichtbaar is vanuit de woning. Deze boom is gekozen om zijn open structuur aan de onderzijde en het licht filterende bladerdek. De krenten maken het in combinatie met de vogelspeelschaal een feest voor vogels. De perenboom biedt in de middag schaduw bij de zandbak.
De over het pad hangende rood bloeiende Geum chiloense ‘Mrs Bradshaw’  zorgt voor een vrolijk contrast en bloeit rijk vanaf mei, gevolgd door Verbena bonariensis.

Opdrachtgevers waren bijzonder tevreden met het eindresultaat. Toen ik dit voorjaar terugkeerde en we samen vanuit de keuken de tuin bekeken hoorde ik zeggen:´Iverna, je had het over het belang van groen en natuurbeleving, dat groen gelukkig maakt, nu begrijp ik precies wat je bedoelde! We worden hier echt gelukkiger van!´

 

PROJECTOMSCHRIJVING

Ontwerp: Iverna Zaalberg - Natuur bij huis
Aanleg: Hans Linders Hoveniers 06-2014
Locatie: Roermond

TUINONTWERP . BEPLANTINGSPLAN . TUINAANLEG

hét adres voor het vormgeven van een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS | info@natuurbijhuis.nl | 06 13 97 08 63