Hét adres voor het vormgeven van een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS | info@natuurbijhuis.nl | 06 13 97 08 63BEKIJK PORTFOLIO
kleurrijke planten prairieplanten rotonde openbare ruimte

Tijdschrift Groei & Bloei besteedt in de rubriek Publieke werken aandacht aan openbare ruimte. In het meinummer staat een mooie publicatie over de mooiste rotonde van Roermond.

Tekst: Fransje van Dorp

Terwijl tuinen steeds steniger worden, zie je in winkelgebieden, woonwijken en op rotondes de mooiste stukjes groen. Je krijgt er inspiratie door én het is goed voor de biodiversiteit. Maar die stukjes doen nog meer: ze bewijzen dat een tuin vol planten niet veel tijd hoeft te kosten.

Je boft als je op een zondagmiddag naar Designer Outlet Roermond rijdt. Niet vanwege eventuele files of zeurende kinderen op de achterbank, maar omdat je naar de parkeerfaciliteiten wordt geleid via de mooiste rotonde van de stad. De beplanting op deze rotonde – een oppervlak van 300 vierkante meter – werd ontworpen door Iverna Zaalberg van Tuinontwerpstudio Natuur bij Huis.

publicatie groei&bloei publieke werken rotonde roermond
Mooiste rotonde Nederland Limburg Roermond groei&bloei natuurbijhuis

Rotonde en sculptuur

“In maart 2018 werd ik benaderd door Daniel Meier en Ward Bergen van L27 Architecture & Interior”, vertelt ze. “Voor de nieuwe rotonde hadden ze een cortenstalen sculptuur ontworpen van 8 meter hoog en 2 meter doorsnee. Dit cilindrisch gevormde kunstwerk bestaat uit lagen waar je doorheen kunt kijken. Het roept associaties op met golfkarton. Als je vanaf de hoger gelegen N280 via de afrit de rotonde nadert, lijkt het kunstwerk met je mee te draaien. Een heel mooi effect.” Daniel Meier is een Zwitser en hij wilde graag een Zwitserse alpenweide rond de sculptuur. Maar Iverna zag andere mogelijkheden. “Zo’n weidemengsel kan heel mooi zijn, maar in de winter ziet het eruit als een hondenuitlaatveld. Een mengsel van vaste planten en siergrassen is jaarrond aantrekkelijk en zou bovendien het kunstwerk beter tot z’n recht laten komen.”

Mooiste rotonde Nederland Limburg Roermond groei&bloei natuurbijhuis

Smurfit Kappa Roermond Papier

Iverna nam contact op met Smurfit Kappa Roermond Papier, die de rotonde heeft geadopteerd. “Ik benadrukte de sierwaarde van zo’n prairiemengsel. In de herfst en winter geven de siergrassen en uitgebloeide vaste planten nog een mooi silhouet. Alleen na de jaarlijkse maaibeurt in maart is het geheel korte tijd kaal.” Het pleit werd gewonnen en het plan kon worden uitgevoerd. Het resultaat was een stuk representatief groen met een natuurlijk karakter. De basis van het zorgvuldig samengestelde mengsel bestaat uit de siergrassen Sesleria, Sporobolus, Calamagrostis en diverse stipa’s. Ze worden gecombineerd met Geum, Echinops, Perovskia en Helenium.

Mooiste rotonde Nederland Limburg Roermond groei&bloei natuurbijhuis

Golfbeweging in de beplanting

Om de draaiende beweging van de sculptuur te versterken plantte Iverna Echinacea, Achillea ‘Terracotta’ en salvia’s in open drifts. “Een drift is als een veeg verf over een schilderij en bestaat uit één soort. Een open drift kan meerdere soorten bevatten, waardoor de randen van de veeg soepel overgaan in de mix. Op deze manier is er een golfbeweging in de beplanting gecreëerd die doet denken aan golfkarton, net als in de sculptuur.”

Mooiste rotonde Nederland Limburg Roermond groei&bloei natuurbijhuis echinacea Smurfit Kappa

Ontwerp: Iverna Zaalberg – NATUUR BIJ HUIS

Aanleg rotonde: Hoveniersbedrijf Hans Linders

Planten: Kwekerij Lageschaar Vaste Planten

Sculptuur: Daniel Meier en Ward Bergen van L27 Architecture & Interior

Opdrachtgever: Smurfit Kappa Roermond Papier

Locatie: Rotonde Smurfit Kappa – N280 Roermond

TUINONTWERP . BEPLANTINGSPLAN . TUINAANLEG

hét adres voor het vormgeven van een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS | info@natuurbijhuis.nl | 06 13 97 08 63