Hét adres voor het vormgeven van een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS | info@natuurbijhuis.nl | 06 13 97 08 63BEKIJK PORTFOLIO

Aan de Akkertstraat in de Schrijversbuurt te Eindhoven is een voormalig schoolgebouw omgebouwd en uitgebreid tot een wooncomplex met 21 levensloopbestendige appartementen voor 45-plussers. De daktuin bij dit CPO-project van KilimanjaroWonen, MAG Architecten is ingericht door Natuur bij huis.

daktuin ontwerp binnentuin gezamenlijketuin natuurinclusies beplantingsplan

Deze daktuin is centraal gelegen in het complex, op de parkeergarage. Het trappenhuis met de lift, de galerij, de fietsenberging en de gezamenlijk ruimte hebben direct toegang tot deze daktuin. Evenals vijf aangrenzende woningen. Met het oog op de toekomst diende de tuin rolstoel- en rollator vriendelijk te worden ingericht. Daarom is gekozen voor eenvoudige betontegels.
Het is voor mij als ontwerper belangrijk dat ik de opdrachtgever een ontwerp presenteer dat binnen budget gerealiseerd kan worden. Budget werd echter niet genoemd. In eerste instantie wilde men een idee krijgen wat er mogelijk zou zijn. Om de kosten inzichtelijk te maken heb ik daktuinenspecialist Bram Legierse van Jonkers Daktuinen gevraagd een offerte uit te brengen op basis van het schetsontwerp.

Het schetsontwerp en de de keurig inzichtelijke offerte van Jonkers werden enthousiast ontvangen. Maar helaas bleek dit alles ver boven het budget dat ons toen kenbaar werd gemaakt. De borderranden werden verlaagd en hardhout is vervangen door cortenstaal. Zo kon de daktuin gerealiseerd worden zonder afbreuk te doen aan het ontwerp.

CPO daktuin beplanting

Met de kleurstelling van de beplanting zocht ik aansluiting bij de borderranden. Ik koos bijvoorbeeld voor enkele oranje bloeiende planten en siergrassen met oranjebruin tinten. Dryopteris erythrosora, Epimedium pubigerum ‘Oranjekönigin’, Hemerocallis ‘Rajah’, Geum ‘Totally Tangerine’, Carex testacea ‘Prairie Fire’ en de Panicum virgatum ‘Rotstrahlbusch’.
De meerstammige Gleditsia triacanthos f. inermis en drie Amelanchier lamarkii hebben een vrij transparante kroon. Daardoor veroorzaken ze niet te veel schaduw in deze geheel ommuurde tuin. Op den duur komen bomen de akoestiek ten goede. Bovendien bieden bomen enige privacy.

Ontwerp en beplantingsplan: Iverna Zaalberg – Natuur bij huis
Aanleg: Jonkers Daktuinen – Venlo 10-2016
Locatie: Daktuin CPO De Schrijver Eindhoven

Na de schetspresentatie van deze daktuin CPO De Schrijver kreeg ik van de bewoners nog een aantal leuke vervolgopdrachten. Bekijk ook een dakterras met verrijdbare elementenhet voormalige schoolplein omgevormd tot gezamenlijke tuin, de aangrenzende voortuineen patio in zuidelijke sferen en een ‘hufterproof’ voortuin.

Bekijk ook het project CPO De Oosterburen in ’s Hertogenbosch in mijn BLOG.

TUINONTWERP . BEPLANTINGSPLAN . TUINAANLEG

hét adres voor het vormgeven van een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS | info@natuurbijhuis.nl | 06 13 97 08 63