Hét adres voor het vormgeven van een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS | info@natuurbijhuis.nl | 06 13 97 08 63BEKIJK PORTFOLIO

Echinacea, beter bekend als Zonnehoed, is waanzinnig populair. Het is een typische prairieplant uit Noord-Amerika die om de geneeskrachtige werking naar Europa is gehaald. De weerstand verhogende, immuunsysteem activerende werking is niet de reden dat Echinacea behoort tot de meeste verkochte tuinplanten. Dat de plant hebberig maakt staat ook niet op de bijsluiter. 

Op de foto’s hieronder een combinatie van E. ‘Summer Sun’®, Sanguisorba, Eryngium giganteum. Summer Sun is niet bepaald kleurvast maar garandeert wel een vrolijk schouwspel.

De margrietachtige bloemen met oranje-bruine, stekelige kegeltjes spreken tot ieders verbeelding. Dit kruidachtige gewas bloeit in de nazomer en is niet alleen geliefd onder tuiniers maar ook bij vlinders. Echinacea is een geliefde nectarbron van nuttige insecten. Plant je zonnehoeden in je tuin? Dan volgen blije bijen en vrolijke vlinders gegarandeerd! 

Populaire plant

Echinacea komt oorspronkelijk van droge grond, staat het liefst op een open, zonnige plek en heeft een voorkeur voor goed doorlatende grond. Zet ze niet te dicht bij andere planten, de wortels hebben graag wat ruimte. De planten zijn goed winterhard maar houden niet van natte voeten. Echinacea heeft een korte levensduur van minder dan 5 tot 10 jaar. Dat Zonnehoeden bekend staat als enigszins onbetrouwbaar maakt de plant niet minder populair.

Zonnehoeden zijn makkelijk te kweken waardoor het aanbod onuitputtelijk lijkt. Jaarlijks worden we verrast met opvallend grote bloemen in vernieuwende kleuren. Laten we eerlijk zijn, veel nieuwe rassen vallen tegen. Ze zijn te slap, bloeien het eerste jaar uitbundig en zijn het derde jaar verdwenen. Maar hoe zwaar weegt die schaduwkant van de zonnehoed, een plant die zo veel te bieden heeft en bovendien een goede snijbloem levert? Je maakt er de mooiste combinaties mee. Niet alleen in de border maar ook in een boeket. Met Echinacea in de tuin geniet je vele maanden van een border als een boeket. 

Echinacea Pallida

E. Pallida staat bekend als de langstlevende Zonnehoed. Ze is wat fijner van structuur dan de gewone Echinacea purpurea. Dankzij de langwerpige afhangende bloemblaadjes is de uitstraling natuurlijker. Deze zonnehoed is bij uitstek geschikt voor een gemengde prairiebeplanting. Bijvoorbeeld in combinatie met Eryngium Yuccifolium (Kruisdistel), Perovskia (Reuzenlavendel) en siergrassen.

Echinacea combineren

Andere goede Echinacea’s zijn: E. purpurea ‘Magnus’, ‘White Swan’ en ‘Ruby Giant’. Zonnehoed combineert ook mooi met Eryngium giganteum, Koreaanse munt (Agastache rugosa ‘Alabaster’) en Molinia arundinacea ‘Transparant’. Echinacea is een vaste, overblijvende plant. Dat wil zeggen dat plant in de wintermaanden afsterft. Wat voor veel vaste planten geldt, geldt zeker voor Echinacea; uitgebloeid is ook mooi! De zaadhoofden leveren aantrekkelijke silhouetten op in de border. Knip ze dus niet af vóór de winter maar erna. Zo kun je extra lang genieten van de spectaculaire schoonheid. En ook van de vinken en andere vogels die een graantje meepikken. Van de zaden welteverstaan. 

Wil je ook een Borders als een Boeket? Neem dan vrijblijvend contact op met NATUUR BIJ HUIS.

TUINONTWERP . BEPLANTINGSPLAN . TUINAANLEG

hét adres voor het vormgeven van een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS | info@natuurbijhuis.nl | 06 13 97 08 63