Hét adres voor het vormgeven van een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS | info@natuurbijhuis.nl | 06 13 97 08 63BEKIJK PORTFOLIO

De 1e editie van Gardenista was dankzij 15.000 bezoekers en zes showtuinen een enorm succes. Gardenista is het nieuwe 5-daagse buitenevenement op Landgoed Ophemert in de Betuwe. Gardenista wordt georganiseerd door KMPT Groei&Bloei. Het maandblad G&B voor tuinliefhebbers kennen we allemaal. 

Leden G&B zijn overwegend wat ouder. Om een jonger publiek te bereiken stond het organiseren van een evenement hoog op de verlanglijst. Tuinieren is hip! Groen is gezond en maakt gelukkig! Er moet een einde komen aan de versteende tuinen.

Groei& Bloei heeft zo’n 33.000 leden in Nederland en Vlaanderen. Er zijn ongeveer 120 actieve afdelingen die voor zowel leden als niet-leden jaarrond activiteiten organiseren op het gebied van (moes-)tuinieren, kweken van planten en bloemschikken. Door de verschillende afdelingen werden dagtrips naar Ophemert georganiseerd. Er zijn in totaal 68 busreizen naar Gardenista gekomen uit het hele land.

TUINEN, KWEKERS en BLOEMWERK

Er was van alles te zien op gebied van tuin, plant, bloem, natuur, kunst, cultuur, vermaak, kinderactiviteiten… er werden lezingen gegeven, bloemschikwedstrijden en showtuinen. Door dit totaalpakket had Gardenista een breed publiek iets te bieden. Ook voor mensen die niet zo veel met tuinieren hebben. Zij konden niet om de tuinen, kwekers en het bloemwerk heen. Hopelijk zijn ze een beetje groener naar huis gegaan…

SHOWTUINEN

Bijzonder aan Gardenista is dat het een voor Nederland uniek podium biedt voor tuinontwerpers om zich te presenteren doormiddel van showtuinen. Voorzittter van de vakjury van Gardenista is Cor van Gelderen (eigenaar van kwekerij Esveld in Boskoop). Cor is lid van de vakjury bij Bloom in Dublin. 

VAKJURY

Leden van de jury zijn Andrew Wilson, landschapsarchitect uit Londen Andrew heeft veel ervaring als jurylid bij Chelsea en Bloom. Hij heeft ook meerdere showtuinen ontworpen voor de Chelsea Flower Show. Marlien van der Linden, plantendeskundige van kwekerij Esveld uit Boskoop en tuin- en landschapsarchitect Jacqueline van der Kloet. Ook aan mij de eer, Iverna Zaalberg, tuinontwerper.

Vanaf oktober 2018 hebben wij ons ingezet om ontwerpers te motiveren om mee te doen. De voorselectie was een moeizaam proces. Maar je moet bedenken dat het veel geld kost om een showtuin aan te leggen. Het was kort dag en vooral het vinden van sponsoren bleek voor de organisatie en deelnemende ontwerpers erg lastig.

We waren wel een beetje teleurgesteld dat er uiteindelijk maar zes tuinen lagen. Maar dit is nieuw in Nederland, sponsoren wisten niet wat ze konden verwachten. Nu wel. Gardenista zal ieder jaar beter worden.

Nederlandse kwekers weten ook niet allemaal wat er verwacht wordt van beplanting voor een showgarden. Die moet er nu wel tiptop uitzien! Maar voor een eerste jaar is dit zeker een succes! 

Showgardens laten het belang van een tuinontwerper en plantendeskundige zien.

De zes showtuinen waren totaal verschillend van karakter. De vakjury heeft beoordeeld op: Het ontwerp en de algemene indruk, of men zich aan de eigen inschrijving heeft gehouden, de constructie en de beplanting.

GOUD ging naar: Arjan Boekel (Boekel Tuinen) met zijn tuin TWEEDE NATUUR. Deze showtuin heeft internationale allure! Wat opvalt is dat het een groene tuin is. Ontworpen voor de locatie, ode aan de bosrand. Wilgentenen vlechtscherm, keermuur/zitrand, mooie pergola… opvallend wit tegen al het groen.

Schitterende beplanting, langs de bosrand soorten geschikt voor schaduw en halfschaduw. Fluitekruid, akelei, varens, Euphorbia (wolfsmelk)… Vooraan is de tuin, meer open, heeft de beplanting de sfeer van een bloeiende weide. Trollius, Geum en siergrassen… Mooie bomen o.a. Nothofagus (schijnbeuk).

Arjan was de enige ontwerper die van de gelegenheid gebruik had gemaakt om vroeg te beginnen met de aanleg. Dat was te zien! Deelnemers konden vanaf februari terecht voor aanleg. En dat is uniek voor een evenement als dit. Op Chelsea en Bloom heeft men hooguit een paar weken. 

ZILVER ging naar: Jacqueline Volker (StyleGardens) en Gilbert de Jong (ConceptGroen) met hun showtuin ‘O.I.L.’ tuin, Outdoor Industrial Living. Samen hebben ze het industrieel-wonen-thema vertaald naar een ontwerp voor de buitenruimte, een familietuin. Stoere materialen zoals 20×20 cm douglasbalken, zwarte steigerpijpen pergola, betonlook keramische tegels. De styling was perfect.

AANMELDEN GARDENISTA 2020

Als jury-lid hoop ik dat ontwerpers zich massaal aanmelden voor de 2e editie van Gardenista. Groei&Bloei biedt een uniek podium om het belang van een goed ontwerp en uitgebalanceerde beplanting te tonen aan een groot publiek. Maak daar gebruik van, meld je aan bij Wilma Walenberg (walenberg@groei.nl).

TUINONTWERP . BEPLANTINGSPLAN . TUINAANLEG

hét adres voor het vormgeven van een leefbaar stukje NATUUR BIJ HUIS | info@natuurbijhuis.nl | 06 13 97 08 63